FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 Gender

Szép új világ

 

 

 

Kopasz női karakter az egyik központi alakja a "Milliárdok nyomában" című filmsorozatnak. Férfias ruhákban, szinte mellek nélkül jelenik meg előttünk, mozgása is nélkülöz minden nemi identitást, inkább robotszerű. Természetesen ez a legokosabb figura a produkcióban. A semleges nemű lény képességei messze felülmúlják a többiekét. Általában lélektelenül, érzelmek nélkül dönt, mert az emberek, a munkatársak már nem számítanak, csak a profit termelése. Mindig megleli a legoptimálisabb megoldást, hiszen soha nem gyötri bűntudat, így válik ideális munkaerővé a tőkés pénzügyi elit számára. Tökéletes keveréke a magas szintű emberi értelemnek és az engedelmes robotnak, legalábbis a sorozatban. Asia Kate Dillon, amerikai színésznő alakítja filmben ezt furcsa, Taylor nevű nem bináris szereplőt. Asia a valóságban is ugyanilyen, hiszen egyik nemhez sem tartozik, illetve mindkettővel azonosnak érzi magát.

A nemi identitását megváltoztató karakter már nem csak a filmek szereplője, hanem a hétköznapjainkban is megjelenik, ám korántsem ilyen tökéletes formában látjuk viszont. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy valaki megváltoztatja a nemét, ha azzal valamiért elégedetlen. Egyes országokban, mint például Skóciában ezt az állam támogatja is. Nem tudom, hogy a szülők miként dolgozzák fel azt a tényt, hogy a lányukból egy szép napon fiú lesz, vagy fordítva, de valószínűleg nem lehet könnyű feladat.

Sonny Bono és Cher, a híres amerikai zenészházaspár lánya, Chastity Bono sem érezte jól magát egykor a bőrében. A Chaz néven ismert csemete mindig érdekes életet élt,  már 13 éves korában rájött, hogy leszbikus. A 90-es években azonban a nemi identitás megváltoztatása még tabunak számított. A szép szőke lány, ekkor harcos kampányba kezdett, és végül sikeresen átoperáltatta magát. Az eredmény a képünkön is jól látható, az eredetitől való eltérés nagyobb nem is lehetne. Chaz Bono azóta, immár férfiként szerepelt néhány filmben saját zenekarával is. 

 

Conchita Wurst története ugyancsak bejárta a világot. Valójában Thomas Neuwirth néven született az ausztriai Gmundenben. A 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon győzött, és az egész világon ismertté vált. Személyét főként a nyugat-európai országokban fogadták ovációval. Keleten pedig inkább fürkésző nyugtalansággal vizsgálták a Conchita Wurst néven bemutatkozó "szakállas nőt".

Az arcszépészeti műtétek már teljesen elfogadottak a társadalmakban, és sokan állítják, hogy lényegében a szexus megváltoztatása sem más. Előfordult, hogy a rosszul sikerült beavatkozás után szinte felismerhetetlenné vált valaki, de azért még megőrizte önazonosságát. A nemi identitás megváltoztatása azért felkavaróbb a környezet számára, mert túl nagy az átalakulás. Tény azonban, ha egyszer az emberiség kitalál valamit, akkor azzal nem hagy fel. Jelenleg az orvostudmány készen áll az ilyen műtétekre, és sokan igénylik az efféle beavatkozásokat. Számos ember elégedetlen önmagával, ezért szabatja, varratja magát, de a nemi identitás megváltoztatását mégsem könnyű elfogadni.
Hallottam olyan esetről, hogy egy nemét megváltozató személy megjelent egy társaságban, ahol próbálták természetes módon megélni a sokkoló helyzetet, de a felszínes udvariaskodáson túl nem sikerült kapcsolatot létesíteniük az új személyiséggel. Már nem volt fiú, de lányként sem tudták azonosítani. Idegenként néztek rá, és keresték benne egykori tulajdonságainak nyomait. Csak tehetetlenül feszengtek az új, soha nem tapasztalt szituációban.

Ráadásul tudunk olyan esetről, hogy egy argentin férfi azért változtatott nemet, mert nőként előbb mehet nyugdíjba. Arról is olvashattunk, hogy valaki férfiként több embert megölt, majd nemet változtatott, és a bűnvádi eljárásban azzal védekezett, hogy az elkövető lényegében egy másik személy volt. Valószínűleg a rendőrség munkáját is megnehezítik majd az ilyen esetek, és a jogi szabályozással sem lehet késlekedni.

Most azonban térjünk vissza a "Milliárdok nyomában" című filmsorozatunkra, amelyben a se nő, se férfi szereplő, mint ideális karakter jelenik meg. Ez a produkció megpróbálja elfogadtatni, sőt megkedveltetni az új teremtményt, mi több kívánatossá teszi a lényét. Ha mégis megborzongunk a látványtól, valamint a sugalmazástól, akkor már halljuk is a kórust, hogy rasszisták és embertelenek vagyunk. Viszont, ha mi tudomásul vesszük a nemi identitásváltást, de szeretni nem tudjuk, akkor megbélyegzés nélkül fogadja el mindenki azt is, hogy vannak, akik ragaszkodnak a jelenlegi énükhöz. Sőt az is hozzátartozik a személyi szabadságjogokhoz, hogy nem tehetik kötelezővé, hogy kit vagy, kiket kell szeretnünk. Gyakran tapasztaljuk napjainkban ugyanis, hogy nem egyszerűen egy szituáció tudomásul vételét kéri az európai elit, hanem önfeladásra kényszeríti, sőt az önvédelem jogától is meg akarja fosztani a hagyományaikhoz ösztönösen ragaszkodó embereket.

 

Csík Ibolya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz