FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

q

Gibraltár is a tengertől "rabol" területet

 

A brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár is a tenger felé terjeszkedik. A 33.140 ezer lakosú kis városállamban mintegy 60.000 négyzetméternyi új földterületet hoznak majd létre a Coaling-sziget szomszédságában lévő kikötői medencében. A projekt a Victoria Keys nevet viseli. Az 1980-as években már történt kisebb, eredményes területnyerés. A mostani fejlesztés azonban grandiózusnak ígérkezik, hiszen a látványos tervek szerint mintegy 300 millió fontba kerülhet.
A máltai származású Keith Azoppardi a GSD, vagyis a Gibraltári Szociáldemokraták vezetője azonban úgy véli, jobb volna, ha a fejlesztők saját maguk invesztálnának a vállalkozásba, és nem csak az adófizetők pénzét költenék a munkálatokra. A tervek szerint ugyanis főként luxuslakótelepeket hoznak létre majd a gazdagoknak. Ráadásul az építkezés után a beruházásnak csak a 20 százaléka, 11.500 négyzetméter terület kerül állami tulajdonba a többit a fejlesztők birtokolhatják.

wSzerencsére a kormány egyik vállalata, a HDL, vagyis a Harbor Development Limited helyi vállalkozókkal végzi az építkezést, és állítólag kamatostul visszafizeti a felhasznált összeget.

Tény, hogy a brit felségterületű Gibraltár is csillogni-villogni akar, és a Victoria Kyes projekttel végre kiemelkedhet a ködpárás szürkeségből. Várhatóan elegáns üvegépületekkel, parkokkal és modern jachtkikötőkkel bővül a térség. Gibraltár a Brexit után is jó kapcsolatot akar ápolni az Európai Unióval.

 

 

Ilyen lesz Gibraltár tengertől elnyert, új területe:

 

e

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz