Archívum Kapcsolat

 

d 

A legendás Hubert de Givenchy

 

A felejthetetlen francia divatmogul, Hubert de Givenchy éppen két évvel ezelőtt, március 10-én halt meg 91 éves korában. Hubert James Taffin de Givenchy egy olasz származású, gazdag nemesi családban született Beauvais városában. Már 35 évesen, 1952-ben megnyitotta a párizsi Givenchy házat, ahol forradalmasította a divatot. Csodás mintájú, megfizethető szövetekből alkotott látványos ruhákat. Givenchy egyszer azt mondta: "Soha nem akartam tipikus divatházat létrehozni. Egy nagy butikot akartam csupán, ahol a nők egyszerű és fantáziadús ruházatot vásárolhatnak. Ruhákat, amelyek utazáskor is kényelmesen viselhetők, mesés szövetekből készülnek, könnyedek és elegánsak, de mégsem túl drágák." Audrey Hepburn francia színésznő volt a márka leghíresebb nagykövete és a divatmágus múzsája. Hubert Gvienchy neve hamarosan fogalommá vált az egész világon. Ám a hatalmas tőkéscsoportok szemet vetettek a legtehetségesebb alkotók divatmárkáira, és felvásárolták azokat.

fHubert de Givenchy is eladta vállalkozását a hatalmas LVMH csoportnak, de művészeti igazgató maradt 1995-ig, a végleges visszavonulásáig. "Csak egyszerű alkalmazott lettem, akinek a nevét megvették" - magyarázta. Givenchy azzal indokolta döntését, hogy már nem talált helyet az általa képviselt klasszikus értékeknek ebben a világban.
Madridban, az életműkiállításán 2014 októberében így nyilatkozott:"A magas színvonalú ruhakészítés a végéhez ért. Nincs már divat, csak különböző divatok vannak, az utolsó, csodákat alkotó tervező pedig Yves Saint-Laurent (1936-2008) volt". Ezt követően Givenchy visszavonultan élt 18-dik századi francia birtokán, a Château du Jonchetben. Kizárólag a belsőépítészetre, a pompás kertek gondozására, és az értékes műalkotások összegyűjtésére összpontosította figyelmét.


gA legendás francia designer Hubert de Givenchy utód nélkül halt meg, rokonai pedig nem emelkedtek hozzá hasonló éteri magasságokba. Mégis meg kell említeni unokaöccsének, James de Givenchy-nek a nevét, aki napjaink legnagyobb amerikai ékszertervezője, és a New York-i Taffin ékszerház alapítója. A Fifth Avenue-n saját alkotóműhelyében fogadja a gazdag látogatókat. Feleségénél, Ginánál 2013-ban mellrákot diagnosztizáltak, és a kemoterápiás kezeléskor elvesztette a haját. Ekkor Gina olyan kendők, sálak tervezésébe kezdett, ami az átmeneti kopaszsággal küzdők életét megkönnyíti. Lánya, Stella Givenchy is motiválta a jó dolgokra. "Azt akartam, hogy a lányunk valóban megismerje, ki vagyok, és büszke legyen rám" - mondta Gina de Givenchy. Az összes eladásból származó bevétel tíz százalékát a  Family Reach nevű nonprofit szervezet kapja, amelynek célja a családok segítése a rák okozta pénzügyi terhek enyhítésében.

A világhírű divatmogul másik unokaöccse, Olivier de Givenchy nem a divat területén érvényesült, hanem a pénzvilágban, és a JP Morgan Private Bank vezérigazgatójaként dolgozott az Egyesült Királyságban. Néhány éve új lehetőséget kínáltak neki, és akkor az Egyesült Államokba költözött családjával. Napjainban Olivier de Givenchy felügyeli a JP Morgan Private Bank irodáit Kaliforniában, Washingtonban, Arizonában és Coloradóban. A bankárnak két gyermeke született az első házasságából. Lánya Gabriella, a "W Magazine" ékszerdivat szerkesztője New Yorkban, fia, Nicolas a Dél-kaliforniai Egyetemen tanul. Olivier jelenlegi felesége, a márkatanácsadó-publicista, Zoë Ausztráliában született és nőtt fel. Közös utódaik Louis és Inès. Lányuk, Inès az első Givenchy, aki már az Egyesült Államokban, Kaliforniában született.

Érdekesség, hogy a két Givenchy unokafivér, James és Olivier annyira hasonílt egymásra, mintha testvérek lennének.

b

Olivier és Zoë de Givenchy