g

e


Mihail Gorbacsovot nem
látogatja a családja
 

Az idős és beteg Mihail Gorbacsov 2021. március 2-án töltheti be a kilencvenedik életévét. Napjainkban Oroszországban él, de családtagjai nem látogatják. Politikai szerepe miatt egyesek rajongnak érte, mások viszont gyűlölik. Sokan reformernek tartják, mert lehetővé tette a peresztrojkát, mások szerint olyan politikus, aki egy hatalmas szuperhatalmat rombolt le. Tény azonban, hogy munkásságáért Nobel-díjat kapott.

fGorbacsov évekig Bajorországban élt az Alpok közelében. Az orvosok ugyanis azt tanácsolták a Szovjetunió egykori vezetőjének, hogy vigyázzon egészségére és élvezze a tiszta hegyi levegőt. A híres államférfi ugyanis szív- és érrendszeri betegségektől szenved. Az ingatlanügynökök szerint a bajorországi ház körülbelül 7 millió euróba került Gorbacsovnak. Az összeg nem kevés, de voltak drágább villák is a környéken. Noha, Gorbacsov jól érezte magát Németországban, 2017-ben mégis eladta a villát, és a moszkvai régióba költözött.

Mihail Gorbacsov jelenleg Kalchuga faluban lakik közölte az infox.ru portál. Rendelkezésére bocsátottak egy állami dácsát és egy autót sofőrrel együtt. A dácsa nem a személyes tulajdona, ezért később majd más, ugyancsak figyelemre méltó politikus lakhat benne. Az épületet magas, szögesdrótos kerítés veszi körül, és mindenhol térfigyelő kamerák működnek. Mihail Szergejevicset éjjel-nappal őrök védik, továbbá szakács és szobalány gondoskodik kényelméről. Ha a volt államfőnek orvosi segítségre lenne szüksége, az első hívásra Kalchugába érkeznének a megfelelő professzorok, de a híres beteget rendszerint külföldön kezelik.

Az idős Gorbacsov jelenleg segítség nélkül alig tud kiszállni a székéből. A hajdani politikus, ezért egy speciális eszköz segítségével mozog. Felesége, Raisza már 20 éve halott. Gorbacsov egyetlen lánya, Irina Németországban él, ahová második házassága után költözött. Itt az apja által létrehozott alapítványt irányítja. Irinának két lánya született az első házasságából, Xénia és Anasztázia. Mindketten Németországban élnek. Xénia balettiskolát végzett, de egészségügyi okokból szakmát váltott. Ma újságíróként dolgozik, és gondosan neveli lányát, Alexandrát. Gorbacsov fiatalabb unokája, Anasztázia a "Grazia" kiadó vezetője. Férjhez ment Dmitrij Zangijev "píár" szakemberhez. A házaspár szerény körülmények között él fiával, Nyikitával.

Mostanában az idős Gorbacsovot nem látogatják az unokái, noha régebben gyakran felkeresték. A hírek szerint Gorbacsov nehezen viseli, hogy családtagjai nem törődnek vele. Nem lehet tudni, hogy mi az oka. Színészek, politikusok és újságírók viszont időnként felkeresik. Ilyenkor Mihail Szergejevics önfeledten cseveg egy csésze tea mellett. A vendégek szerint a házigazda kifejezetten élvezi a kommunikációt. Nem csoda, hiszen valaha minden körülötte forgott, ma viszont ijesztően csöndes az élete.
Sokféle módon értékelik az egykori államfő tetteit, sokan méltatják, mások kritizálják. Az azonban tény, hogy Mihail Szerjevics Gorbacsov kétségtelenül megváltoztatta a világot.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat