FŐOLDAL Milliárdos írók Művészet
 
 

Görög szigeteket vásárolnak a gazdagok

 

 

Napjainkban egyre több híresség szeretne szigetet birtokolni. Így most minden tekintet Görögországra szegeződik, hiszen viszonylag megfizethető áron csodás tengeri mini birodalmakra tehetnek szert azok, akiknek szép összegek szunnyadnak a bankszámláikon. A Balkán-félsziget déli részén fekvő ország nehéz helyzetéből csodás területeinek eladásával próbál kilábalni.

Nemrég megkezdődött a magántulajdonban lévő görög szigetek kiárusítása. Ennek oka, hogy a kormány megemelte az ingatlan árakat, és a lakatlan szigetek fenntartás immár költségessé vált. A gazdasági válsággal küzdő ország mintegy 6000 szigettel büszkélkedhet, többségük azonban lakatlan. Mint az ismeretes, a katari emír már évekkel ezelőtt megvette a Jón tengerben található Oxiát és további 5 kisebb szigetet, ahol nagyszabású turisztikai terveit szeretné megvalósítani.


Az idén a görög Filippídi család kínálta eladásra Spalathronisia szigetét, ám az orosz vevő csak 8,5 millió eurót ajánlott a területért. Ezt az összeget a tulajdonosok kevesellték, ezért az üzlet nem jött létre, minimum 10 millió eurót szeretnének kapni a területért.
A néhai hajómágnás, Onassis unokája, Athina eladta a híres Skorpió szigetet, 100 millió euróért. A csodálatos területet az orosz milliárdos Dmitríj Ribolovlev vásárolta meg a lányának, a 24 esztendős Jekatyerina Ribolovlevának.

Legjobban a törököket érdekli a görög földek megszerzése, ennek egyik oka a földrajzi közelség, a másik pedig az, hogy így egy csapásra bekerülhetnek az Európai Unióba, ami gazdasági előnyökkel járhat. A török Fikret Inan építőipari cég tulajdonosa elmondta, hogy legalább hat szigetet szeretnének vásárolni a közeljövőben. Jelenleg egy török vállalat már két kikötőt birtokol Görögországban.

Hamarosan a görög kormány is megkezdi a szigetek értékesítését. Az állami területeket azonban eladás helyett inkább hosszú távú, 50 vagy 99 éves bérlésre ajánlják. Az orosz és arab üzletemberek elsősorban turisztikai beruházási célzattal invesztálnak a csodás adottságú szigetvilágba.

A Nafsika szigetet 6,9 millió euróért kínálják az érdeklődőknek.

 

 

 

 
 
   
 
 
www.cadizmedia.hu © 2013. Minden jog fenntartva
Design: C@diz