g

e


Két osztrák város is szerepel a migránsok kedvencei közöttA világ legnagyobb városai, mint London, Berlin, Párizs hagyományosan a külföldi munkavállalók és bevándorlók célpontjai között szerepeltek az elmúlt években. Az Expat City Ranking cég 2020-ban felmérést készített arról, hogy hol érzik magukat a legjobban a migránsok és a külföldi munkavállalók. Eszerint az Ibériai-félsziget úti céljai az élre törtek, vagyis a spanyolországi Valencia és Alicante, valamint a portugál Lisszabon dobogós helyen végzett.
A kellemes hangulatú Valenciai az első helyen áll. A migránsok különösen elégedettek a helyi egészségügyi ellátással és a meleg éghajlattal. Második Alicante, ahol ötből négy emigráns érzi magát otthonosan. A megélhetési költségek, a klíma és a szabadidős tevékenységek mind jó minősítést kaptak. A harmadik helyre került Lisszabon, a barátságos portugál főváros, míg Malaga a hatodik, Madrid pedig a kilencedik lett. Az első közkedvelt tíz város közül egyébként öt Spanyolországban vagy Portugáliában található.
Az "Expat City Ranking 2020 rangsora" az egyik legszélesebb körű felmérésnek számít. A világszerte végzett kutatás mintegy 15 000 ember véleményét vette figyelembe, és azt vizsgálta, hogy egy település mennyire élhető a nemzetközi munkavállalók vagy a migránsok számára. Két osztrák város, Graz és Bécs is kiemelkedő helyen szerepel a migránsok által legélhetőbbnek tartott, legjobb 66 város globális rangsorában. A bécsiek állítólag nem örülnek annak, hogy az ország egy másik városa néhány szempontból jobb helyezést ért el az övékénél.

Graz az óvárosáról és a történelmi egyetemeiről ismert leginkább, és nem a nemzetközi közösségéről, de ez az új világméretű rangsor mindezt megváltoztathatja. A hangulatos Graz az élhetőség szempontjából a 11. helyre került, néhány ponttal megelőzte Bécset, amely a 16. helyen végzett.
Az életminőség és a könnyű letelepedés szempontjából azonban az osztrák főváros Graz előtt áll. Ott ugyanis magasabbak a megélhetési és a lakhatási költségek, mint Bécsben.
Graz a munkahelyek biztonsága szempontjából a 66 város közül az ötödik helyre került, és tizedik lett a munka és a magánélet egyensúlya alapján. Összességében a grazi emigránsok 80 százaléka úgy érzi, hogy biztonságos az életük, továbbá pozitívan értékelik a munka és a magánélet kiegyensúlyozottságát. A tömegközlekedés és a környezeti tisztaság értékelésekor Graz az ötödik helyen végzett. A barátságosság alapján azonban az osztrák város csak az 50-dik helyet foglalja el a világban, míg Salmiya (Kuvait) az összesítésben az utolsó helyen áll.
A migránsok 42 százaléka a bécsieket is barátságtalannak tartja a külföldiekkel szemben. Bécs e tekintetben a legrosszabb városok között szerepel. A barátságosság hiánya miatt Ausztriában a társadalmi élet általában komoly gondot okoz. Egy dél-afrikai migráns úgy vélekedett, hogy nem könnyű barátkozni Ausztriában. Az osztrákok többnyire osztrákokkal társalognak, és egyébként sem beszélnek sokat, nem úgy, mint az angolok. Mint láthatjuk, a bevándorlók túlzottan igényesek és kritikusak az őket befogadó társadalmakkal szemben.

Bécs, Belvedere: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Archívum Kapcsolat