g

e

Natalie Wood lánya tisztázni akarja anyja halálának körülményeit

 

 

Natasha Gregson Wagner 11 évesen veszítette el világhírű édesanyját, Natalie Wood kétszeres Golden Globe díjas színésznőt 1981-ben. Natasha is színésznő, és tisztázni akarja az édesanyja halálával kapcsolatos tévhiteket, miszerint anyja öngyilkos lett, vagy hogy nevelőapja, Robert Wagner szerepet játszott a halálában. Laurent Bouzereau rendezővel ezért dokumentumfilmet forgatott Natalie életéről, amelynek címe "Ami utána maradt" (What Remains Behind). A néhai filmsztár lánya a produkcióban társproducerként is dolgozott. Natasha azt nyilatkozta az Interview magazinnak, hogy tudja, mi történt azon az éjjelen, amikor anyja elhunyt, és szerinte sikerült bebizonyítni, hogy mostohaapjának, Robert Wagnernek semmi köze nincs a halálához. Éppen ezért Natasha és Robert Wagner interjúsorozata áll a mű középpontjában, amelyben felidézik a 39 évvel ezelőtti tragikus halálesetet. Bouzereau rendező és a néhai színésznő lánya ugyanis teret akart adni Wagnernak, hogy beszélhessen arról az éjszakáról, amikor Natalie Wood meghalt.

Natasha Gregson Wagner azt mondta, reméli, hogy az emberek bátor asszonyként emlékeznek majd anyjára, aki keményen dolgozott, szerette családját és férjét, noha csak rövid, de hihetetlenül élénk, gyönyörű életet mondhatott magáénak.
Natalie Wood 4 évesen kezdte pályafutását. Szülei Nyikoláj és Marija Zaharenko orosz bevándorlóként érkeztek az Egyesült Államokba. A gyermek Natalie Woodnak egyszer azt jósolták, hogy megfullad majd, ami óriási félelmet keltett a lányban, talán ezért is borzasztóak a jóslatok. Korai sikereinek köszönhetően Natalie már 15 évesen úgy érezte, hogy része a nagy filmiparnak, és sztárként viselkedett. A "West Side Story" csillagaként tovább nőtt önbizalma. Édesanyja azonban szigorúan, sőt kíméletlenül bánt vele. Elérte, hogy szakítson szerelmével, a fiatal Jimmyvel, és inkább a szakmai előmenetel szempontjából ígéretesebb, nála 27 évvel idősebb Nicholas Ray rendezőhöz erőltette. A halott filmsztár nővére, a híres Lana Wood már évekkel ezelőtt készített egy filmet "Natalie Wood rejtélye" címmel. Ebből azt is megtudhattuk, hogy anyjuk miként vette rá a fiatal színésznőt arra, hogy Frank Sinatra otthonában vacsorázzon az akkor 40 éves énekessel. Érdekesség, hogy Wood kapcsolatai között ott találjuk a nemrég elítélt Harvey Weinstein amerikai filmrendezőt és producert is. A pletykák szerint Weinstein bántalmazta Natalie-t, sőt más fiatal színésznőt is. Végül 1957-ben Natalie férjhez ment a jóképű és népszerű Robert Wagner színészhez, de 1962-ben már el is váltak. Ez a kapcsolat zavarta Natalie anyját, mivel szerinte 19 évesen túl fiatalon házasodott. Marija megígértette lányával, hogy soha nem lesz gyermeke, mert az gátolná világraszóló karrierjét. A sztárcsináló anya azonban állítólagos gondoskodásával, szeretet nélküli döntéseivel szörnyű bajt hozott nem csak a lányára, de még az unokáira is.
Natalie Wood azonban másodszor is házasságot kötött 1969-ben, ezúttal Richard Gregsonnal, de két év múlva elvált. Majd 1972-ben ismét nőül ment Robert Wagnerhez. Anyjának tett ígérete ellenére mindkét férjétől egy-egy lánya született. Natasha ugyan Richard Gregson gyermeke, de a filmszínésznő halála után Robert Wagner örökbe fogadta. Natalie Wood és Wagner közös utóda, Courtney jelenleg 46 esztendős, és szintén sokat szenvedett a tisztázatlan haláleset miatt.

fNatalie Wood a 70-es években óriási érdeklődést váltott ki filmvilágban. A korai siker nem hatott pozitívan személyiségére. Több öngyilkossági kísérlet után számos terápián kellett részt vennie. Amikor zaklatott élete nyugodtabbra fordult 1981-ben, éppen Hálaadás napján, úgy döntött, hogy hajókirándulásra indul férjével és kollégájával, Christopher Walken színésszel. Wagner jachtján hajóztak, amin rajtuk kívül csak a kapitány tartózkodott. Ami azon az éjszakán történt máig rejtély. Az egyetlen pontos információ, hogy a szépséges Natalie ittas állapotban a Csendes-óceánba esett és megfulladt. A boncolási jelentés szerint a halálát fulladás és kihűlés okozta. Sérüléseket találtak a testén és a karján, valamint a bal arcán, de nincs utalás arra, hogy a horzsolások mikor és hogyan keletkeztek. Tény, hogy Natalie akkor is megsérülhetett, amikor a hajó kis mentőcsónakjába átszállt és elsodorta a tenger árja.
Érdekesség, hogy az eset idején a hajón tartózkodó Christopher Walken színész, a házaspár barátja soha nem kommentálta a tragédiát. Wagner elismerte, hogy felesége eltűnése előtt vitatkoztak. Natalie ugyanis állítólag flörtölt Walkennel. Az ügy aktáit többször megnyitották, de az esetet nem sikerült sem megnyugtatóan rekonstruálni, sem lezárni. A kapitány vallomása szerint, amikor észlelték Natalie eltűnését, be akarta kapcsolni a keresőlámpákat, de állítólag Robert Wagner nem engedte. Jogászként azt mondhatom, hogy egy kapitánynak vészhelyzetben nem az utasoktól kell tanácsot kérnie. Mi több, ha akadályozták a mentésben, segítségül hívhatta volna a parti őrséget is.
Az ügy máig nem jutott nyugvópontra, sőt 2018-ban ismét Robert Wagner lett az ügy elsődleges gyanúsítottja, de az idős színész már nem akart beszélni a nyomozókkal, akik továbbra sem rendelkeztek bizonyítékkal. Még ugyanebben az évben egy Los Angeles-i IML-jelentés arról számolt be, hogy a művésznőt esetleg megfojthatták mielőtt meghalt. Mindez azonban csak feltételezés, hiszen bizonyíték semmire nincs.

Az egész családra szörnyen hatott ez a történet, hiszen a vádaskodások és pletykák ellehetetlenítették az életüket. Natalie Wood és Robert Wagner közös gyermekének, Courtney-t is megviselte a tragédia. A lány a drogokhoz menekült, majd 2012-ben kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény gyanúja miatt letartóztatták. Szerencsére ma már a gyógyulás útján halad.
Nem csoda, ha Natalie Wood idősebb lánya, Natasha Gregson Wagner pontot szeretne tenni az ügy végére, és nem akar teret engedni a további találgatásoknak. Ezért is vállalkozott producerként és szereplőként a film elkészítésére. Az egyik interjúban Natasha elmondta, hogy a filmbeli beszélgetések és a múltidézés alapján kizárható, hogy féltestvére, Cortney apja, a napjainkban már 90 esztendős Robert Wagner felelős lenne a történtekért. A dokumentumfilm tényfeltáró beszélgetéseivel egyértelműen bizonyítani szeretné, hogy valójában csak egy szörnyű baleset történt.
Számomra úgy tűnik, hogy valószínűleg nem lehetne egyetlen embert felelőssé tenni a halálesetért. Szinte bizonyos, hogy valamennyi szereplő hibázott valamiben, beleértve az elhunytat is. De bárhogyan is halt meg a szépséges Natalie Wood, a történtekért minden részt vevő, sőt ártatlan hozzátartozó is nagy árat fizetett.

 

Archívum Kapcsolat