g

e


Az egész bolygó térjen át a vegán étrendre!

Greta Thunberg ismét megmondta, mit tegyünk

 

Greta Thunberg ismét szólt hozzánk. A svéd aktivista továbbra is a Földet akarja megmenteni a globális környezetszennyezéstől. Ezúttal a multinacionális élelmiszeripari vállalatokat vádolta az állatok kizsákmányolásával, kínzásával és emberi betegségek előidézésével. Greta Thunberg, azt mondta, hogy azért vagyunk betegek, mert túl sok húst eszünk, tehát át kell térni a vegán életmódra, hiszen így évente nyolcmilliárd tonnával kevesebb CO2 kerülne a Föld légkörébe, ami megfékezné a klímaválságot. Vagyis létezik egy irányvonal, amely szerint a növényevés a legjobb módja annak, hogy megoldjuk a klímaválságot. Mindez az Instagramon közzétett „A jövőért” című videóban látható és hallható, amit a Mercy For Animals jótékonysági és állatvédő szervezet finanszírozott.
Greta a szennyezésről és az egészségügyi válságról is beszélt. A kapcsolat a folyamatban lévő járvánnyal szerinte logikus. A Covid miatt milliók haltak meg, és az azt előidéző SARS vírust a többi állati eredetű betegségek közé sorolta, úgy mint a sertés- vagy a madárinfluenzát. Mindezek a túlzott húsfogyasztáshoz és az állatok multinacionális kizsákmányolásához kötődnek szerinte. A megjelenő betegségek több mint 75%-a  az állatoktól származik, és az állattartás körülményei kétségtelenül rosszak. Becsléseink szerint az amerikai haszonállatok 99%-a jelenleg gyárgazdaságokban él, kíméletlen életkörülmények között - állítja Greta, ami egyes esetekben igaz is. Greta tézisét az ENSZ szintén támogatja. Vagyis a klíma, az ökológiai, valamint az egészségügy válsága összefügg. Sőt úgy véli „a következő járvány sokkal rosszabb lehet.”

Nem tudom, ki hogy van vele, de Greta megnyilatkozásait gyanakvással fogadom, mert ezzel a tapasztalatlan, 18 éves lánnyal mondatják ki bizonyos körök a törekvéseiket. Fenntartással fogadtam szavait, mivel a kijelentései mögött fellelhető az általunk még nem ismert hátsó szándék is. Ám kíváncsivá tett, mit mondanak a szakemberek.

Nos, az Oxfordi Egyetem 2019-es tanulmánya szerint, ha az egész bolygó áttérne a vegán étrendre, akkor 70 százalékkal csökkenne az élelmiszerekkel kapcsolatos globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Ez jelentősen mérsékelné a globális felmelegedést, és lényegében megfékezné a klímaválságot. Becslések szerint a szarvasmarha, a baromfi és az egyéb állati élelmiszer-termelése az összes szén-dioxid-kibocsátás hozzávetőleg negyedét teszi ki világszerte. És a tanulmány már az állattenyésztési ágazat megszüntetését vizionálja, ami tisztább vizet és levegőt biztosítana számunkra. Vagyis úgy vélik, hogy csak pozitívumot hozhatna az emberiségnek.

A 2019-es oxfordi tanulmány azt is megállapította, hogy ha a Földön mindenki vegán lesz, az étrendi előnyök önmagában évente 8,1 millió haláleset megelőzésére szolgálna. A kutatók ugyanis a potenciálisan elkerülhető halálozások felét a vörös hús fogyasztásának tulajdonították. Ha az emberek egyre több gyümölcsöt és zöldséget ennének, akkor kevesebb ember lenne túlsúlyos vagy elhízott, ami kétségtelenül igaz.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete által közzétett Livestock's jelentés értelmében is az állattenyésztés felelős az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának 18 százalékáért világszerte. Az állatállomány teszi ki az ember által okozott globális metán-kibocsátás 35–40 százalékát, és az emberiség által okozott globális dinitrogén-oxid-kibocsátás 65 százalékát. Ezek a Föld leghatékonyabb üvegházhatású gázai. Amint azt a NASA kifejtette, a légkörben lévő üvegházhatású gázok megakadályozzák a hő távozását a bolygóról, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Azt, azért Greta is elismerte, hogy nem mindenki választhat. „Néhányuknak rengeteg választási lehetősége van, míg másoknak egyáltalán nincs” - mondja Thunberg. „A legtöbb felelősséggel a legnagyobb hatalom tartozik, de a legtöbben azért tehetünk valamit - állítja Greta. A svéd aktivista apja már teljesen vegán, míg az anyja 90%-ban növényevő. Greta maga is folyamatosan próbálkozik a vegán életmóddal. Szerinte a vegán étrend a legjobb módja annak, hogy megoldjuk a klímaválságot. Sokkal eredményesebb, mint a járatok csökkentése vagy elektromos autó vásárlása.

Egyes szakemberek állításai egybeesnek Greta megállapításaival, de valahogy mégis egyoldalúnak tűnnek. Valóban változtatni kell, de a vegán világ megteremtése, az állattenyésztési ágazat megszüntetése nem tűnik megoldhatónak, sem jó gondolatnak. Mindez fenekestől forgatná fel a világunkat.

Greta szerint a vegán világ együtt érzőbb és igazságosabb lenne. Nem lenne állatkínzás, egészségesebbé válnának az emberek, és a kevesebb betegség miatt csökkenne az egészségügy költsége. Ám már most látszik, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak. Az állattenyésztési ágazat célkeresztbe állítása nem helyes, és nem is igazságos, de kétségtelenül indokolt a megreformálása. Ráadásul a jelentések nem szólnak a háborúk, a fegyverkezés okozta károkról, szennyeződésekről, a fegyverkísérletekről, sem arról, hogy egyetlen vulkán kitörés is súlyos hatással lehet a környezetre. Arról sem esett szó, hogy az emberi agy fejlődésében, milyen óriási szerepe volt a húsnak az evolúció során. Elfogadható, hogy kevesebb húst együnk, de nem gondolhatjuk, hogy holnaptól mindenki csak zöldséget eszik. A vegán világ nem igazságosabb és nem is megvalósítható. A helyes arányok kialakítására, azonban oda kell figyelnie az emberiségnek.

A kutatók a terveikben már 2050-re datálják a húsfogyasztás jelentős visszaszorítását. A hús kivonása az élelmiszer ágazatból bizony újabb katasztrófához vezetne, de látnunk kell, hogy egyes háttérerők mindenképpen ezt tervezik.  Nem ehetünk majd tojást, túrót, nem ihatunk tejet. Gondoljunk arra, amikor 20-as években betiltották az alkohol forgalmazását az USA-ban, és a szeszcsempészek milliárdossá váltak. Az evés nem csak szükséglet, de szenvedély is. Csak óvatosan a meggondolatlan elképzelésekkel! Vajon kiknek az érdekeit képviselik most a vegán vonal aktivistái?

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat