FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 

 

Gyémántok az óceánok mélyéről

 Namíbia a világ legjelentősebb gyémántlelőhelyeivel büszkélkedhet, ám 15 éven belül kiapadnak a tartalékok. Az óriás bányászati cégek a mélytengeri kutatásra térnek át. Az előrejelzések szerint a gyémánt iránti kereslet 2019-ben várhatóan meghaladja a kínálatot. Az árak megháromszorozódása, tovább ösztönzi a bányászatot.

A De Beers az egyetlen olyan bányászati vállalat a világon, amely képes 140 méter mélységben is feltárni a nyers gyémántokat az óceánokban. A cég vezetői szerint a jövőt egyértelműen a tengerfenéki bányászat jelenti, hiszen a kitermelt gyémántok 95 százaléka az óceánok mélyéről kerül majd a piacokra. A leghatalmasabb gyémánttermelő bányászati vállalatot, a De Beers-t még Cecil Rhodes alapította 1888-ban. Napjainkban a dél-afrikai Colossus és De Beers vállalkozás a londoni székhelyű hatalmas, Rothschild tulajdonú Anglo American plc multinacionális vállalathoz tartozik. A cég vállvetve dolgozik a namíbiai kormánnyal, amelytől számos engedményt sikerült megszereznie.

A tengerfenéki bányavállalatok tavalyi bevétele a Bain & Company tanácsadó cég szerint több mint 600 millió dollárra tehető. Eközben a vízalatti fúrások jelentős károkat okoznak az állatvilágban és növényzetben, de ennek ellenére a Be Beers tovább növeli a kitermelést. Namíbia gyémántjainak a bányászata 120-140 méter mélységben történik, és hiába tiltakoznak a környezetvédők a tengeri ökoszisztéma elpusztítása miatt, nem számít a véleményük.

Két évvel ezelőtt a De Beers elindította a világ legnagyobb, legfejlettebb gyémántkutató- és mintavevő komplexumát, az SS Nujoma nevű hajóját Namíbiában. Ez a szonártechnikával és egyedülálló fúróberendezéssel felszerelt, fantasztikus tengeri jármű kutat szüntelenül gyémántok után Namíbia partjai mentén.

Az SS Nujoma nevű gyémántkutató hajó:

 

 

 

 

  

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz