FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

Kairóban megépítik Hadid tornyát


Az egyiptomi Living in Interiors fejlesztő cég készen áll, hogy megépítse Afrika legmagasabb épületét Kairóban. A fantasztikus felhőkarcolót a néhai iraki-brit Zaha Hadid még 2007-ben tervezte.

A 70 emeletes szálloda és apartman-torony 250 méter magasságba emelkedik majd a város fölé. "Az egyiptomi gazdaság és az ország fejlődése ismét elkezdődik", nyilatkozta Farah Kamal szóvivő. A projekt várhatóan 600 millió dollárba kerül, bár ez a szám valószínűleg 150 millió dollárral emelkedik, mert az egyiptomi font gyengült a kormány gazdasági reformjainak megvalósítása közben.

Zaha Hadid a világ első női építésze, aki elnyerte az Egyesült Királyság legrangosabb alkotóinak járó Pritzker-díjat. Sajnos az egyiptomi kormány 2011-ben az akkori politikai megmozdulások közepette nem tudta megvalósítani a projektet, de most készen áll a kivitelezésére. Meg kell említeni, hogy Hadid az egyetlen nő a világon, aki kiérdemelte a Royal Gold Medal építészeti-díjat 2015-ben, éppen egy esztendővel a halála előtt.

Zaha a világ legnevesebb női építésze  váratlanul hunyt el 65 éves korában, 2016-ban. Szívinfarktust kapott egy Miami-kórházban, ahol eredetileg egyszerű bronchitisszel kezelték. Látványos munkái azonban a mai napig foglalkoztatják a világot.

Jelenleg is zajlik a pekingi nemzetközi repülőtér építése, amelynek tervezésében Zaha Hadid ugyancsak részt vett. A XXI. századi korszerű, és káprázatos épületet várhatóan 2019 szeptemberében helyezik üzembe. A négy kifutópályával rendelkező új repülőtér a tervek szerint évente 620 000 járatot, 100 millió utast, 4 millió tonna rakományt és postai küldeményt fogad és továbbít majd.

 

 

 
Zaha Hadid tervezte például New Yorkban a West 28th Street 520 számú társasház épületét. A modern, lendületes alkotás kényelmet és eleganciát kínál a lakóinak.
Nem sokkal a halála előtt remek terveket készített a Moinian-csoport számára, a 11th Avenue 220-ban, amelynek építése még ebben az éveben elkezdődhet.

 

 

Zaha Hadid eredeti terve szerint ilyen lett volna a társasház terasza, de ezt kissé leegyszerűsítették az építéskor:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz