g

e

 

"Féreglyuk-könyvtár"
Hajnan szigetén

 

 

A "Féreglyuk-könyvtárnak" elnevezett fantasztikus épületet nemrég átadták a Dél-kínai-tengerre néző Century Park területén, Hajkou városában, ami a kínai Hajnan-szigeten található. A pekingi székhelyű MAD építészeti stúdió egy olyan könyvtárat tervezett, amely "féreglyukként" működik a látogatói számára és "meghaladja az időt, valamint a teret". Az egész épületben kör alakú lyukakat vágtak a mennyezetbe, hogy fényt juttassanak a helyiségekben. A stúdió szerint az épület összes villanyszerelvényét és vízvezetékét betonba építették, hogy növeljék a belső teret. Az ívelt tolóajtók visszahúzódnak a falakba, valamint az ablakok is kinyithatók, hogy a friss tengeri levegő az épületen belül keringjen.


Az épületet két részre osztották, egy nagy fedett előcsarnok elválasztja a könyvtárat a létesítményblokktól, amelyhez a mosdók, zuhanyzók és kerékpártárolók tartoznak. A kávézó, recepció, iroda és VIP szoba a földszinten helyezkedik el, míg az emeleten alagútszerű gyerekolvasó, és tengerre néző olvasótér várja a látogatókat. A "Féreglyuk-könyvtár" névre keresztelt, 1380 négyzetméteres multifunkcionális épület lehetővé teszi, hogy a látogatók a kényelmes olvasgatás mellett élvezhessék a lenyűgöző kilátást.


A könyvtár tetején egy tetőterasz is található, ahonnan gyönyörködhetnek az emberek a Dél-kínai-tenger elbűvölő látványában. A könyvár mindkét oldalán tükörmedencét létesítettek, és fehér homokkal töltötték fel a területet. Az épület 2021. április 13-án nyílt meg a látogatók előtt.


f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat