FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

 

Eltűnhetnek az észak-európai apró szigetek

 

Az Északi-tengerben meghúzódó apró földterületeket végleg elnyelhetik a hullámok. Németország, Dánia és Hollandia partjainál, a tenger mocsaras vidékéből kiemelkedő kisebb halmok ugyanis nem hagyományos szigetek. Némelyiken csak egy tanya áll, körülötte juhok legelésznek, és vándormadarak pihennek meg a szinte lebegő földterületen. Ez a békés, idilli világ most veszélybe került. Néhány lakatlan szigetet már visszafoglalt a tenger.

Rendkívül népszerű Németország északi részén, a dán határ közelében a tengerben meghúzódó Halligen, vagy hallig szigetcsoport. A hallig aprócska terület, ami csak néhány méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Németország északi-tengeri partvidékén 10 jelentős, és számos kis halligot tartanak számon. Ám ez a vidék télen a viharos, szeles időjárás miatt könnyen víz alá kerülhet. Éppen ezért a házakat a terület legmagasabb pontjára építették. Az itteniek mégsem élik meg tragédiaként az eseményeket.

A szigetek a tengeren átvezető, keskeny nyomtávú vasúttal közelíthetők meg, ám a vágányok dagálykor eltűnnek. Ezen a kis vasúton utaztunk már, hiszen az autónkat is beszállította a Sylt-szigetre. Néhány évvel ezelőtt ugyanis bebarangoltuk ezt a különleges vidéket. Felejthetetlen élményt jelentettek a végtelen szabadságot kínáló területek. A viszonylag nagynak számító Sylt-szigetet imádják a gazdagok, remek éttermek, valamint pezsgő élet várja a turistákat, és az idelátogatóknak a gyakran permetező eső sem szegi kedvét.

Egy másik kedves hely, a Hallig Hooge nevű kis sziget, amelynek 134 lakosa szintén a turizmusból él, és évente 70.000-en látogatják az egyedülálló természeti jelenséget. Nekem mégis a legkisebb szigetek tetszettek a legjobban, amelyeken mindössze néhány ház áll. A bemerészkedő turisták megcsodálhatják az édeni világot, a vonuló madarak sokaságát, és megpihenhetnek a helyi fogadókban vagy a kávézókban.Egyes szakvélemények szerint néhány évtizeden belül végleg eltűnhet ez a varázslatos világ. Kár volna érte, hiszen a középkor óta laknak családok ezen a helyen. Az éghajlatváltozás miatt azonban a tenger szintje folyamatosan emelkedik.

Évente 5 áradással kellett korábban szembenézni azokon a kis halmokon, ahol valamilyen gát már létezik. Ahol azonban nincs védelem ott, akár ötvenszer is elöntheti a területet a tenger. Sok bank már nem ad hitelt a Hallig-házak építéséhez vagy vásárlásához. Nem garantált ugyanis, hogy a 30 éves visszafizetési időtartam alatt az épületek még léteznek majd. A szakértők szerint a Halligeneket néhány évtizeden belül végleg elöntheti a viharos tenger, ha nem sikerül gyorsan megoldást találni a problémára.


 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2020. Minden jog fenntartva
Design: C@diz