g

e


A hírességeket vonzza a görög állampolgárság

 


Tom Hanks és felesége, Rita Wilson nemrég hivatalosan is görög állampolgárokká váltak. Victoria Hislop brit írónő is tiszteletbeli görögként tért vissza Krétára.

Hanks és Wilson a közelmúltban Kyriakos Mitsotakis miniszterelnökkel és feleségével Paros szigetén találkozott, ahol együtt ünnepelték az útleveleik átvételét. A görög kormány már tavaly megadta a sztárpárnak az állampolgárságot a "Görögországnak nyújtott kivételes szolgálataikra" hivatkozva, de az útleveleiket csak a közelmúltban vehették át. Még 2018 júliusában, a Görögországban pusztító tűzvészek miatt a házaspár mozgósította hatalmas média kapcsolatait, továbbá támogatókat hívott segítségül a baj elhárítására. A legtragikusabb tűz ugyanis 102 embert ölt meg annak idején az Athéntól északkeletre fekvő, Mati tengerparti városkában.


Hanks és Wilson tehát immár görög-amerikai állampolgárok. Tom Hanks pedig aktív részese lett a görög ortodox egyháznak, amelyhez megtért. Hanks gyakran beszél Görögország és a görög nép iránti szeretetéről, mivel hatalmas hellenofilnek tartja magát. Tom és Rita a gyönyörű Antiparos-szigeten házat is vásárolt, ahol egyre több időt töltenek.

Victoria Hislop brit regényíró is erősen kötődik Görögországhoz.  Katerina Sakellaropoulou köztársasági elnök a közelmúltban, rendeletével tiszteletbeli görögnek nevezte ki a modern görög kultúra, valamint az ország történelmének népszerűsítéséért. "A sziget" című regénye, amit Görögországról írt, először 2005-ben jelent meg. A könyv nemzetközi sikerré vált, több mint 5 millió példányban kelt el, és a szerzőt, Victoria Hislopot örökre az országhoz kötötte. Az írónő néhány nappal ezelőtt fejezte be az "Egy augusztusi éjszaka" című új alkotását, ami a "A sziget" várva várt folytatása.
A brit Victoria férje, Ian Hislop szerkesztő. A házaspárnak két gyermeke született, Emily Helen és William David. Hislop több mint 20 évig Londonban élt, jelenleg Sissinhurstban lakik, de sok időt tölt Görögországban is.
"Számomra a Brexit tragédia volt" - nyilatkozta telefonon a Kathimerini újságnak, miután megkapta a tiszteletbeli görög állampolgárságot, ami némileg enyhíti a bánatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

Archívum Kapcsolat