Archívum Kapcsolat

 

r Hannah Rothschild új könyve, a
Trelawney-ház


Hannah Rothschild író, dokumentumfilm készítő, üzletasszony és nem utolsó sorban a mérhetetlenül gazdag Jacob Rothschild bankár lánya. Nemrég megjelent a "Trelawney-ház" című legújabb regénye, amelyben egy arisztokrata család sorsát, és kastélyának elvesztését követte nyomon évszázadokon át. A "Trelawney-ház" grófjainak bukását senki sem ismerheti jobban Hannah Rothschildnál, hiszen éppen a soha vissza nem fizethető hitelek idézték elő az arisztokraták végzetét.  

tA Trelawney-kastély a Trelawney arisztokrata család székhelyeként szolgált több mint 700 éven át, és egykor a cornwalli táj ékszerének számított. Ám, ahogy az évszázadok teltek a Trelawney-grófok rossz döntéseket hoztak, és az egymást követő generációk mindig többet költöttek, mint amennyi bevételre szert tettek. Mindez odavezetett, hogy 2008-ban a kastélyt a festményeivel és bútoraival együtt eladták, hogy kifizethessék a hatalmas tartozásokat. A műben jól ötvöződik a szerelmi történet, a társadalmi szatíra, miközben bepillanthat az olvasó a brit arisztokrácia életébe és a pénzügyi világ útvesztőibe is. Hannah Rothschild művét káprázatos komédiának nevezik nyugaton. Történelmi ismereteink alapján tudjuk, hogy egyes nemesi családok valóban felelőtlenül költekeztek, majd a bankoktól felvett kölcsönök miatt pénzügyi csapdába estek, ami végül a bukásukhoz vezetett. A bankárdinasztia leszármazottja éppen az arisztokraták gyengeségein élcelődik, és azon, hogy sajnálatos módon nem ismerték kellően a pénzügyleteket.

Az 57 éves Hannah, Jacob Rothschild bárónak a legidősebb gyermeke.  Első könyve, a "A bárónő" 2012-ben jelent meg. Második műve, a "Szerelem javíthatatlansága" 2015 került a könyváruházakba, és elnyerte a Bollinger Everyman Wodehouse díjat. Dokumentumfilmjeit a BBC, a HBO, a PBS csatornái vetítették, továbbá számos filmfesztiválon is bemutatták. A "Trelawney-ház" című fiktív regényét 2020 márciusában kezdték árusítani az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban.
Hannah útja valóságos diadalmenetnek tűnik, de azért az élete mégsem tökéletes. Elvált asszony, túljutott egy sikertelen házasságon, és három gyermek anyja. Noha, anyagi gondokkal bizonyára nem kell küzdenie, azért elgondolkodtató az a diszkrimináció, hogy a Rothschild-nők nem dolgozhatnak a családi bankhálózatban, és nem is örökölhetik azt. Az asszonyok legfőbb dolga, hogy a família férfi tagjainak kényelméről gondoskodjanak. Kellő anyagi eszközök hiányában nem válhatnak eléggé önállóvá, és így többnyire engedelmeskednek az apjuknak, később pedig a férjüknek, akik gyakran szintén a Rothschildok közül kerülnek ki.

A Rothschild-család tagjai ma is pompás kastélyokban élnek. Figyelemre méltó az Ascott-kastély, ahol Sir Evelyn Rothschild lakik, de gyönyörű a Buckinghamshire-i Waddesdon-kastély is. Ez utóbbi jelenleg a National Trust tulajdonát képezi, amit azonban a Lord Jacob Rothschild elnökletével működő szervezet irányít. Az efféle megoldásokat főként az adózás csökkentése miatt alkalmazzák. Érdemes megemlíteni a rusztikus, kerasiai Rothschild  kastélyt Korfu szigetén, ami óriási területen helyezkedik el.
A család Hannah Rothschildot a közelmúltban kinevezte a Rothschild Alapítvány elnökének, ami jelenleg a Waddesdon-kastély működését kezeli. Könyve bemutatóját is itt tartja majd májusban, ha a koronavírus járvány engedi. A palota konyháján készített finom cukrászsütemények, valamint pezsgő várja azokat az érdeklődőket, akik jegyet váltanak az eseményre. A résztvevők megvehetik a dedikált könyvét, és a kérdéseikre is választ kaphatnak.

A családi vagyon az évek során sok-sok örökös között oszlott meg. Manapság a Rothschild gazdaságok számos iparágat fednek le, ideértve a pénzügyi szolgáltatásokat, az ingatlanügynökségeket, a bányászatot, az energiát és a jótékonysági tevékenységeket. A családnak egy tucatnál is több pincészete van Észak-Amerikában, Európában, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Ausztráliában. A Rothschild leszármazottak ma is globális üzleti tevékenységeket folytatnak, bankrendszerük és pénzügyi társaságaik behálózzák a világot.

A Waddesdon-kastély látképe. Itt tartja majd könyvbemutatóját májusban Hannah Rothschild: