FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

Salma Hayek libanoni gyökerei

 

 


Salma Hayek színésznőnek egyre gyakrabban emlegetik libanoni gyökereit. Hayek ötven százalékban libanoni, ötven százalékban pedig spanyol származásúnak tartja magát, noha hosszú ideig leginkább mexikói-amerikaiként ismertük. Apja, Sami Hayek Libanonból emigrált Mexikóba, majd egy olajipari társaság ügyvezetője lett. Spanyol-mexikói anyja, Diana Jiménez Medina a leghíresebb operaénekesnek számított az országban.  Salma Hayek színésznő Coatzacoalcosban született 1966-ban, gazdag családban. Római katolikus nevelést kapott, ám az egyház intézményében nem hisz, csak Jézus Krisztusban és Istenben.

Karrierjét Mexikóban kezdte a "Teresa' telenovella főszereplőjeként. Szülei a Sacred Heart Akadémiára küldték Louisianába. Két év múltán visszatért Mexikóba. Tizenhét éves korában diszlexiát diagnosztizáltak nála. Ezután a mexikói főiskolán tanult tovább, és az apja nyomására filmszerepeket vállalt.

Noha Salma Hayek jómódú család leszármazottja, mégis illegális bevándorlóként élt az 1990-es évek elején az USA-ban. Hayek a kaliforniai Los Angelesbe költözött 1991-ben, hogy Stella Adler irányításával híres színésznővé válhasson. Ekkor még korlátozottan beszélt angolul, és a diszlexia sem könnyítette meg a helyzetét. Akcentusa miatt kezdetben mexikói prostituáltakat alakított. Aztán berobbant Hollywoodba, és jöttek a híres szerepek. Meghódította Amerikát és a világot. A libanoni spanyol-mexikói Salmát egészen Párizsig repítette a sors, és az egykori illegális bevándorló ma Európa egyik leggazdagabb emberének felesége. A francia Henry Pineault milliárdossal csak 2009-ben kötött házasságot, noha 2007-ben már megszületett kislányuk Valentina Paloma.Amikor Salma Hayek 2015-ben a „Próféta” című libanoni animációs film egyik hősének kölcsönözte a hangját, megemlékezett libanoni nagypapáról is. Mi több számos libanoni régiót is meglátogatott.
"Soha nem láttam olyan csodálatos fogadtatást, mint amit Libanonban kaptam. Ezrek köszöntöttek, és bárhová mentem, mindenki rohant, beleértve az újságírókat is, hogy szelfiket készíthessen velem" - emlékezett vissza a színésznő. Salma Hayek könnyekre fakadt, amikor a nagyapjára, Gerges Hayekre emlékezett. Noha a színésznő nem beszél arabul, sírt a libanoni himnusz hallatán is.
Az 52 éves Hayek szerint a libanoni animációs film azért nagyszerű, mert arra ösztönzi az új generációt, hogy feltétlenül induljon el mindenki valahová, törjön ki a korlátai közül, és változtatassa meg a világot. Ám ez a tanács téveszme, hiszen egész kontinensek nem kelhetnek útra. Üzenete úgy hangzik, mintha arra buzdítaná, immár nyilvánosan is felvállalt honfitársait, hogy induljanak, és vegyék birtokukba a világot. A mi világunkat. Könnyebb sikeressé válni idegen társadalmakban, mint otthon megteremteni a lehetőséget a felemelkedésre. Ebből is látszik, hogy mindenki más, mint amilyennek eddig ismertük.


Salma öccse, az ifjabb Sami Hayek ugyancsak építi karrierjét. A 42 éves férfi modellként dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz