g

Európa szíve már nem az
európaiaké?

 

A pandémia ellenére jól halad az "Európa szíve" (The Heart of Europe) projekt Dubajban, amelynek látványa egyre káprázatosabb. Miután elkészülnek az új mesterséges üdülőszigetek, az öböl térsége várhatóan minden idők egyik legkeresettebb szabadidős célpontja lesz. Ahogyan már beszámoltunk róla korábban, a terv hat szigetből áll, amelyen újra teremtik Európa legvonzóbb turisztikai értékeit. Legszebb városaink szépségeit, hangulatát próbálják megjeleníteni fényűző luxuskivitelben. Egy kicsit úgy hangzik, mintha Dubaj elragadná tőlünk Európa szívét.

e


Világunk csodáit Dubajban teremtik újjá, mint az 1001 éjszaka meséiben, eközben muszlim menekültek milliói érkeznek kontinensünkre. Az "Európa szíve" projekt ötletgazdája Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, valamint Dubaj Emirátus uralkodója.

A fejlesztő a Kleindienst Group, amelynek elnöke az osztrák származású Josef Kleindienst azt nyilatkozta, hogy a 18,3 milliárdos projekt minden részletét 2022 végére be kell fejezni. Az "Európa szíve" többek között 15 csodás szállodának, és 142 úszó Seahorse (tengeri csikó) villának ad otthont négy különböző helyszínen. A tengeri csikó a világ első háromszintű lebegő villája, amelynek az alsó szintje víz alatt van. Beépített területe 4004 négyzetméter és akár nyolc ember befogadására képes.

A Covid-19 járvány miatt az üzleti tevékenység a szárazföldön szinte leállt, ám az "Európa szíve" nevet viselő mesterséges sziget csoporton felgyorsult az építkezés. Dubaj szívében, Jumeirah híres tengerpartjától több mint négy kilométerre lévő terület elzártságának köszönhetően teljesen mentes maradt a koronavírustól. Az ott élő és dolgozó 1200 ember szüntelenül túlórázik az ösztönzéseknek köszönhetően. A Kleindienst Group a jó fizetés mellett kiváló minőségű friss ételekkel látja el őket, és külön orvosi csapat vigyáz az egészségükre. A jólétnek köszönhetően eddig nem fertőződött meg senki koronavírussal az ott dolgozók közül.
A kivitelező mindent megtesz, hogy a gigaterv mielőbb idecsábíthassa az embereket a világ minden tájáról. Európa illatait, hangulatait, báját úgy jelenítik meg, hogy közben kiegészül mindazzal, amit csak álmodhatunk. Csillogó azúrkék víztükör, luxusingatlanok, valamint pazar szállodák várják majd az idelátogatókat és azokat, akik itt vesznek álomnyaralót. Eközben a látóhatáron felsejlenek Dubaj látványos fényei és gigantikus építészeti remekei. Mindez lenyűgöző és fantasztikus, de kicsit elképesztő is, hiszen ámulva figyelhetjük, miként rendezi át a gazdag arab ország a világot.

f


Las Vegasban is hasonló koncepció valósult meg. Ott is felidézték a világ legszebb városainak jellegzetességeit, ám nappal láthatóvá válnak az óriási vagyonok talmi fényei. Dubajban azonban még hatalmasabb pénzek mozognak a cél megvalósításáért, ahol az óceán és az egzotikus látványosságok valósággal elkábítják az ideérkezőket. És dől majd a pénz, amit azzal szereznek, hogy Európa legjavát próbálják kiszippantani és újjáéleszteni a mesterséges szigeteken. Kontinensünket pedig ezalatt elözönlik a migránsok. Valami mégis azt súgja, hogy minden gazdagságuk ellenére Európa lényegét mégsem képesek megjeleníteni. Abba ugyanis beletartoznak az érzéseink, a fájdalmaink, a megpróbáltatásaink is, és az ezekből fakadó remekművek. A dubaji befektetők főként a fényűzés és kényeztetés szédítő erejével próbálják meghódítani a világot.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat