FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 Siker után zuhanórepülés!

Elizabeth Holmes


Elizabeth Anne Holmes amerikai vállalkozó és feltaláló, a Stanford egyetem másodéves hallgatójaként, 19 évesen megalapította a Theranos egészségügyi-technológiai céget.  Ezután néhány hónapon belül kimaradt az iskolából is, hogy feladatait teljes munkaidőben láthassa el. Ma Holmes Amerika egyik legfiatalabb női milliárdosa, hiszen még mindig csak 33 esztendős. Nemcsak alapítója, hanem vezérigazgatója is a magántulajdonban lévő vérvizsgálatokat végző, biotechnológiai cégnek.

 

 

Alapvetően azt ígérete, hogy forradalmasítja a laboratóriumi vizsgálatokat azzal, hogy több száz különböző vértesztelést kínál, a korábbi költségeinek töredékéért. Az a célja, hogy a klinikai vizsgálatok olcsóbbá és gyorsabbá váljanak. A vért pedig egyszerűen az újbegyből vették, fájdalom nélkül. Ez a módszer már ismetté vált.
A Theranos egy 9 milliárd dollárt érő biotechnológiai vállalat. Elisabeth Holmesról az a legenda terjedt el, hogy 2004-ben még egy pincében indította útjára a vállalkozását. Hogyan is történt a céglapítás valójában? Elisabeth nem egy hétköznapi lány. Apja, Christian Rasmus Holmes az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének egyik igazgatójaként országokon átnyúló vállalkozások megerősítésén dolgozott évtizedeken át.
Anyja, Noel Anne Daoust pedig a kongresszusi bizottság munkatársaként sokat foglalkozott az emberek injekcióstűtől való félelmével. Feltehetően ez a dolgozata motiválta a lányát, amikor a Theranos vállalatot megalapította. A társaság gyorsan felívelt, a fiatal lány pedig gazdag és híres lett. Az elmúlt években azonban megingott a bizalom a céggel szemben. Több vizsgálatot is elrendeltek az illetékes hatóságok. Megállapítást nyert, hogy a Theranos sikerei főként a marketingen alapultak, amivel lényegében megtévesztette az embereket.

 

Üzleti titokra hivatkozva soha nem közölték, hogy valójában milyen kutatásokat és fejlesztéseket végez a cég. Edison nevű készülékeik csak 15 féle vérteszt elkészítésére alkalmasak az ígért 200 helyett. Továbbá semmi bizonyíték nincs arra, hogy a méréseik pontosak lennének. Ráadásul azt reklámozták, hogy ezek az elemzések elősegíthetik az esetleges jövőbeli betegségek korai megállapítását is. Végül azonban kételyeket ébresztett a szakemberekben a tesztek megbízhatósága. Az ellenőrzés eredményeit a közeljövőben teszik közzé.

A Theranos ezenkívül számos Wellness Centrumot működtet, ahol az emberek vérvizsgálatokat is igényelhettek a cég üzleteiben. Az óriásvállalkozás két éve össztűz alatt áll, amióta a Wall Street Journal megkérdőjelezte a tesztjeik eredményét. A társaság egyik székhelyének működését leállították a hatóságok. Jelenleg is több befektető vállalat pereskedik a Theranos tulajdonosával.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz