g

e


Digitális feltámadás otthoni hologrammal!

 


A videó hívások még népszerűek, de már nem a legkorszerűbbek. Egy új eszköz, az úgynevezett hologram-vetítő hamarosan megváltoztathatja az egymás közti kommunikációt. Ez a készülék lehetővé teszi, hogy valós időben beszélgethessünk egy másik ember életnagyságú hologramjával, bármilyen távol él tőlünk. A gépek felszerelhetők olyan technológiával is, amelynek köszönhetően lényegében digitálisan újjáéleszthetőek a történelmi személyiségek és elhuny szeretteink egyaránt. Heather Smith, a StoryFile vezérigazgatója és David Nussbaum, a PORTL vezérigazgatója 2020. augusztus 7-én bejelentette Los Angelesben, hogy megkezdik a hologram-vetítőgép gyártását.
Nussbaum 2019-ben alapította a cégét, és hihetetlenül gyorsan vált a hologram iparág vezető szakértőjévé. Hologramokat készített aréna méretű koncertekre, a Christian Dior, a Sony, Jimmy Kimmel, Jack Black, valamint a híres Ronald filmek bemutatójára.
Az Epic PORTL hologram-vetítőgép telefonfülke méretű és csatlakoztatható egy standard fali aljzathoz, hogy életnagyságú hologramokat kis helyiségekben sugározzon, drága egyedi telepítések nélkül. A termék nagy teljesítményű, hollywoodi szintű hatást produkál. A gép ára 60 000 dollárnál kezdődik, és Nussbaum elvárása szerint a következő években ez az összeg  jelentősen csökkenthető. A társaság a jövő év elején egy kisebb, olcsóbb asztali készüléket is tervez.Bárki, akinek van fényképezőgépe hologramot küldhet a géphez, amit David Nussbaum vezérigazgató  "holoportációnak " nevez. Nussbaum korábban egy olyan társaságnál dolgozott, ami létrehozta Ronald Reagan hologramját az egykori elnök könyvtára számára, továbbá digitálisan feltámasztotta Tupac Shakur  rappert is.
A készülék képes katonai családokat összekapcsolni, akik hónapok óta nem látták egymást, továbbá olyan embereket, aki egymástól távol élnek. Heather Smith, a StoryFile vezérigazgatója szerint az ember úgy érzi, mintha ténylegesen beszélt volna azzal a személlyel, aki valójában nincs is jelen.

A StoryFile-céget 2017-ben alapították, hogy különböző történeteket rögzítsenek, megőrizzenek és elérhetővé tegyenek térben és időben az érdeklődők számára. A StoryFile megőrizi a holokauszt túlélőinek, a polgári jogi vezetőknek, űrhajósoknak és másoknak a történetét, és lehetővé teszi a velük való beszélgetést. Heather Smith szerint azonban a lehetőségek végtelenek.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról sem, hogy a hologram feltalálója a magyar származású Gábor Dénes volt, aki ezért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

 

 

Archívum Kapcsolat