g

e

 

Ikaria, a hosszú élet
paradicsoma

A görögországi Ikaria-sziget lakói tovább élnek, mint általában az európaiak vagy az amerikaiak. Az ott élő emberek sokat dolgoznak, ám a stressz nem jellemző rájuk. Késő éjszakáig fent maradnak, másnap pedig sokáig alszanak, sőt napközben is sokszor elszundikálnak.  Ezek a szokások megvédik a helyieket a szívbetegségektől. Úgy mondják, hogy az óra viselése Ikaria vidékén ugyanolyan helytelen, mint az öltöny viselése a tengeren.

Az Égei-tenger délkeleti részén fekvő 255 négyzetkilométeres terület 10 órányi hajóútra található Athéntól. Az Athéni Egyetem Orvostudományi kara által készített „Study of Ikaria” tanulmányban a következőket állapították meg Ikaria lakóiról. A sziget polgárai négyszer nagyobb valószínűséggel érik el a 90 esztendős életkort, mint egy átlagos amerikai. A tanulmány szerint a 80 év felettiek mérsékelt fizikai aktivitása 54%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát, továbbá segíti a „jó” HDL-koleszterin szintjének növekedését. Szinte megszünteti a demencia és az életkorral összefüggő depresszió hatásait, mivel az emberek itt motiváltak. Érthető tehát, hogy alacsony a rákos- és a szívbetegek száma is. 
Hogy mi a titok? A helyiek a mezőgazdasági termelésből élnek. A fizikai munka a vidéki élet mindennapos része, ami előidézi a jó egészségi állapotot. A szigetlakók saját termékeiket fogyasztják. Hasznos a mediterrán étrend, az asztalaik mindig tele van zöldségekkel, hüvelyesekkel, burgonyával és mindenféle gyümölccsel. Ikaria számos falujában kiváló olívaolajat, csodálatos szőlőt, bort, mazsolát, diót, mandulát és finom sárgabarackot termelnek. A sziget híres az illatosított mézéről és a bőséges halászterületeiről. Ezen kívül a görög kávé és a hegyi tea fogyasztása kulcsfontosságú antioxidánsokat tartalmaz az emberi szervezet számára.


A szigeten minimális a gyógyszerfogyasztás. A szexuális tevékenység pedig még az idősebb embereknél is természetes. Erős a családi és társadalmi kapcsolat az emberek között, valamint a mindennapok nyugodt tempója, a szorongás nélkül élet, a sugárzó optimizmus igazi paradicsomot teremtett a helybélieknek. Az emberek sokat sétálnak a sziget hegyvidékén, ami szintén javítja a jó fizikai állapotot. A sziget városai, falvai egyszerűek, de hangulatosak. Evdilos építészetileg Ikaria leghagyományosabb települése, ami  egy kis dombra épült. Különféle régi, neoklasszicista, modern és hagyományos házai finom ízlésről, valamint eleganciáról tanúskodnak. A festői kis kikötő, a móló, a keskeny kövezett utak, valamint a sok virág elbűvöli az idelátogatókat.Ikaria szigetét a görög mitológiából ismert Ikaroszról nevezték el, aki túl közel repült a naphoz és a tengerbe zuhant. Az eset a legenda szerint ugyanis a kis sziget közelében történt. Agios Kirikos, Ikaria fővárosa, valamint legfőbb kikötője varázslatos hangulatot áraszt. A hely igazi értéke azonban az öntudatlan természetesség, ahogyan itt az emberek élnek, távol a világ zaklatott lüktetésétől. Mintha megállt volna az idő, a helyieket nem nyugtalanítják a politikai küzdelmek és az értelmetlen hatalmi csatározások. Minden békés, nyugodt és varázslatos. Ez azonban hamarosan megváltozhat, hiszen a növekvő turizmus mindenképpen kifejti kedvezőtlen hatásait is. Egyelőre a terület távoli helyzete és korlátozott hozzáférhetősége megvédi a nyugalmát, de sajnos egyre több az örök élet titkos elixírjét kereső turista, aki úgy gondolja, hogy azt csakis Ikaria szigetén találhatja meg.

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat