FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

A kiemelkedően intelligens emberek furcsaságai

 


Egyes kutatások szerint a szuper intelligens emberek meglepő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Többnyire idegesek és szorongók, ezért számos kutató vizsgálta már a szorongás és az intelligencia kapcsolatát. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy teljesítményű agy mindig újraértékeli az információkat, sőt az idő múlásával ismét megvizsgálja azokat a legkülönbözőbb szemszögből. Ez a viselkedési mintázat, amit a magas intelligencia tesz lehetővé, ugyanakkor nyugtalanságot és szorongást eredményez, kissé kellemetlen. Viszont az aggodalom és a szorongás is hozzájárulhat a kreativitáshoz. Ha például valaki fél a pókoktól, az agy nem tud segíteni, de elképzeli az esetet, és különböző forgatókönyveket készít a helyzet megoldására. Ez a fajta képzelet valójában segít enyhíteni a félelmet, miközben folyamatosan kiutat keres. Az intelligencia inspirálhatja a szorongást, de a szorongás ösztönözheti a kreativitást.

A magasabb intelligenciájúak nagy valószínűséggel éjszakai baglyok, keveset alszanak. Rendszerint késő éjszakáig ébren vannak. Általában korán kialakul ez a tulajdonság. Egyes vélekedések szerint azok a tinédzserek, akik hajlamosak az éjszakai alkotó munkára, valószínűleg magasabb intelligenciával rendelkeznek majd felnőttként.

Állítólag egyedül boldogabbak az intelligensebbek. Egyes kutatások kimutatták, hogy a baráti szocializáció fontos mindnekinek. Az embereket általában stabilizálják a baráti kötődések, ezért kiterjedt kapcsolatrendszerre törekednek, de ennek az ellenkezője igaz az "extrém" intelligenciáúak esetében. A kiemelkedő intellektusok mindig a saját útjukat járják, törekvőek, és egyes feltételezések szerint egyedül olykor sokkal boldogabbak.

Hasznos, hogy többet tanulnak a hibáikból, mint a sikereikből, és ebben döntő fontosságú a folyamatos tanulás és fejlesztés. Ezzel szemben az átlagos intelligenciával rendelkezők rendszerint a sikeres megoldásokból tanulnak. A kiváló eredmények eléréséhez viszont elengedhetetlen a hibák okainak feltárása és folyamatos elemzése. 

Az intelligens emberek humorosak, ezért nem agresszívak.  Tény, hogy a  humor remek módja a stressz enyhítésének, így azok, akik jó humorérzékkel rendelkeznek, kevésbé hajlamosak a haragra és az agresszióra, hiszen a feszültség levezetésének ezt a vidám módját is képesek alkalmazni.  

A káromkodás nem idegen tőlük. A kutatók azt állítják, hogy a magas intelligenciával rendelkezők nyelvük teljes szókészletét elsajátították - a rossznak minősített szavakat és a jókat egyaránt - annak érdekében, hogy optimális kifejezéssel és intenzitással kommunikálhassanak. Valójában egyes filozófusok okolhatók azért, hogy meglehetősen sok erőfeszítést árán meghatározták a tabu szavakat, majd összeállították a feketelistát. A magas intelligenciájúak ezt a tiltást figyelmen kívül hagyják, sőt olykor fantáziadúsan és ragyogóan káromkodnak.

Egyes állítások szerint az intelligens emberek pogányok, vagy legalábbis nagyobb valószínűséggel ateisták. Vannak olyan feltételezések, hogy a   magas IQ általában kis mértékű vallásossághoz kapcsolódik. Ezt a tézist azonban sokan megkérdőjelezik.  Úgy vélik, hogy túl sommás véleményt fogalmaztak meg.
A magas intelligenciájúak tudják, hogy a világ rendkívül bonyolult. Lehet, hogy valamit empirikus módon nem érzékelünk, ám mégis létezik. Például nem látjuk a rádió-hullámokat sem, mégis tudjuk, hogy jelen vannak az életünkben, sőt használjuk is azokat. Mindez azt jelzi, hogy a vallássosság ügye is bonyolult, tehát nem lehet elmarasztalni, kevésbé intelligensnek tekinteni a hívőket, csak azért, mert Isten léte az ateisták szerint tapasztalati úton nem bizonyított.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz