g

e

Az Aragon-vár Ischia szimbóluma

 

A Nápolyi-öböl északi részén fekszik az elbűvölő Ischia. A Tirrén-tenger lenyűgöző kis szigetét az 1950-es években még alig ismerték a turisták. Ischia főszigete mellett található egy kis sziklaszirt, amelyen az Aragón-várkastély áll. Ezt a területet 220 méteres téglahíd köti össze Ischia Ponte faluval, vagyis a nagy szigethez tartozik. Mégis a szirti kastély vált Ischia fő szimbólumává. Amikor Ischiáról beszélünk, erre a látványra gondolunk.
A szigeten az első település már Kr. e. 474-ben létezett, de igazi szépségét aragóniai V. Alfonz idejében érte el. Valójában a várkastélyt, ezt a sziklákból kiásott, tenger hullámaira ültetett erődítményt is V. Alfonz építtette a 15. század közepén. Később az erődöt börtönként is használták. Sok keskeny utca keresztezi egymást ebben a történelemi rejtélyekkel teli falucskában.  Megszállt itt Michelangelo Buonarroti, Ludovico Ariosto, sőt Bernardo Tasso is és még sokan mások.

fAz Aragon-vár (Castello Aragonese) magántulajdonban van, a Mattera család birtokolja. Nicola Ernesto Mattera ügyvéd 1911. június 8-án vásárolta meg ezt a tengeri erődöt az állami vagyonhivataltól 25.000 líráért. Két évvel később a körülötte lévő földterületeket is megszerezte, és elkezdte a romos épület helyreállítását. Napjainkban a Mattera család harmadik generációja gondozza a várat, valamint garantálja a nyilvános hozzáférést az év 365 napján, továbbá elvégezteti a szükséges karbantartási és helyreállítási munkákat.
Az Aragón-kastély varázslatos adottságai miatt, nemzetközi hírű művészeti kiállítások helyszínéül szolgál, ahol Pablo Picasso és Salvador Dalì munkáit is megcsodálhatták már. Az exkluzív környezet a közkedvelt Ischia Filmfesztiválnak is otthont ad. Ezen kívül minden évben, július 26-án rendezik meg a tengeri hajók fesztiválját, ami Ischia legjobban várt ünnepe. Emberek ezrei gyűlnek össze a várkastély körüli sziklákon, hogy megnézzék a szebbnél szebb hajók vonulását. Ez a hagyomány az 1930-as években született, de néhány év alatt a campaniai régió egyik legnépszerűbb eseményévé vált.

A vulkanikus eredetű sziget Európa egyik legcsodálatosabb termálparadicsoma, ahol 22 fürdő várja a látogatókat. Ischia egész területén forrásokat, fumarolákat (magas hőmérsékletű gőzömléseket) és iszapot találunk. A termálvíz lúgos, hiszen ként, jódot, klórt, vasat, káliumot, valamint más egyéb különleges hatóanyagot tartalmaz, így gyógymódot kínál számos betegségre.

A Poseidon nevet viseli a legnagyobb termálkert, ami közvetlenül a tengerparton fekszik és 500 méter hosszúságú saját stranddal, 6 hektáros virágos terasszal, ápolt kertekkel, valamint 20, zöld területtel körülölelt úszómedencével rendelkezik.


Ischiának nincs repülőtere, ezért csak hajóval közelíthető meg. Nápolyból, vagy Pozzuoliból indulnak a hajójáratok. Ischitánoknak nevezik a sziget lakóit, számuk több mint 60 ezerre tehető, de júliusban és augusztusban megháromszorozódik a létszám. A kis szigeten strandok, erdők, nyilvános parkok, és gyönyörű tengerpartok várják az ideérkezőket. Legjobb felkeresni májustól szeptemberig, de az év többi időszakában is tökéletes a termál- és ökológiai turizmus számára.

Ischia ékköve a sziklán álló Aragón-várkastély:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat