g

e

Merénylet az egykori
szaúdi kémfőnök ellen

 

A szaúdi-máltai állampolgárságú Dr. Saad Aljabri, egykori szaúdi kémfőnök Mohammed bin Salman koronaherceget azzal vádolta meg, hogy egy különítményt küldött Kanadába, hogy megölesse őt. Ezért panaszt nyújtott be az amerikai bíróságra. Az eset előzménye, hogy a szaúdi koronaherceg a saját unokatestvérét, Mohammed bin Nayefet, Aljabri korábbi főnökét egy palotapuccs alkalmával elbocsátotta 2017 júniusában. Ezután Aljabri is sietve Törökországba, majd Torontóba menekült. Bin Salman azonban nyomon követte a korábbi hírszerző életét.

Dr. Saad Aljabri azt mondta, hogy a koronaherceg emberei 2018. október 15-én Torontóba repültek. A felfegyverzett férfiak turista vízummal próbáltak belépni Kanadába, de a torontói határellenőrzés ezt megakadályozta. Az eset miatt a volt kémfőnök a washingtoni kerületi bírósághoz benyújtott keresetben azt állítja, hogy ugyanazon csapat tagjait küldték a likvidálására, akik két héttel korábban megölték Jamal Khashoggit, a Washington Post újságíróját az isztambuli szaúdi konzulátuson.
Aljabri szerint Mohammed bin Salman koronaherceg 2017 óta többször is megpróbálta rávenni, hogy térjen vissza Szaúd-Arábiába. A volt hírszerző tiszt ugyanis sok titok tudója, tehát veszélyes ember, hiszen korábban rálátott a Szaúdi Királyi Bíróság belső munkájára, valamint bin Salman személyes politikai és üzleti ügyeire.  A 61 éves Aljabri két ugyancsak máltai állampolgárságú gyermeke, a 22 éves Omar és 20 éves Sarah nemrég eltűnt Szaúd-Arábiában. Ez év március 16-án kora reggel 50 fegyveres érkezett jelöletlen autóban Rijádba, ahol Omár és Sarah Aljabri laktak, és indok nélkül elvitték őket.

f"Most már majdnem öt hónap telt el az eltűnésüktől, és nincs hír róluk"- nyilatkozta testvérük, Khalid Aljabri a kanadai BuzzFeed News-nak egy telefoninterjúban. "Ebben a pillanatban valóban az alapkérdés: élnek-e vagy halottak?"- közölte Khalid.
Három hónappal később, Dr. Saad Aljabri arra kérte a koronaherceget, hogy engedje el gyermekeit. Bin Salman állítólag azt válaszolta, hogy ha nem tér vissza a szaúdi királyságba, akkor megöli őket. Omar és Sarah tartózkodási helye máig ismeretlen, és több mint 140 nap telt el az elrablásuk óta.

Aljabri szerint a koronaherceg a gyermekeit csalétekként használja, hogy előcsalja őt a rejtekhelyéről. A múlt hónapban négy amerikai szenátor írt Donald Trump elnöknek, és aggodalmát fejezte ki Aljabri gyermekeinek eltűnése miatt. A New York Times arról is beszámolt, hogy bin Salman megpróbálta Aljabrit az Interpolon keresztül korrupciós vádakkal letartóztatni. A peres eljárás során kiderült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már 2018-ban figyelmeztette Aljabri fiát a családját fenyegető esetleges veszélyre.

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat