FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 


A Gyllenhaal- dinasztia

 


 

Jake Gyllenhaal valódi hollywoodi filmes család sarja. Apja, a 69 éves Stephen Gyllenhaal rendező. Édesanyja, Naomi Foner forgatókönyvíró-rendező. Nővére, Meggy szintén sikeres filmsztár, sógora, Peter Sarsgaard ugyancsak jeles színész. A világhírű Paul Newman vállalta a keresztapaságot, keresztanyja pedig nem más, mint Jemy Lee Curtis. Newman sokat foglalkozott az ifjú Jake-kel, akit még vezetni is tanított. Nem csoda, hiszen Paul korai életében autóversenyzőként dolgozott.

Jake apja, Stephen Gyllenhall angol-svéd család leszármazottja. Felmenői hajdan a svéd Krisztina királynőtől kapták a nemesi rangot. Édesanyja lengyel-orosz gyökerű, New York-i famíliából származott. Maggie és Jake szülei, Stephen és Naomi ma is rendkívül fiatalosak, nem fogott rajtuk az idő.


Jake már 11 éves korától foglalkozik színészettel. Eleinte több kisebb szerepben tűnt fel, míg végül megkapta első főszerepét 1999-ben az "Októberi égbolt" című filmben, majd 2001-ben a "Donnie Darko" produkcióban, amelyben egy zavart lelkű kamaszt személyesített meg. Jake Gyllenhaal a filmes sikerek mellett a Columbia Egyetemen szerzett diplomát.

A tehetséges színész remek alakítást nyújtott a 2014-ben bemutatott "Nightcrawler " (Éjféli féreg) című alkotásban, amelynek író-rendezője Dan Gilroy. A film hőse egy fiatal munkanélküli férfi, aki állást akar szerezni, de minden igyekezete hiábavaló. Ekkor paparazzónak áll. Rendszeresen lehallgatja kocsijában a rendőrségi csatornát, és arra törekszik, hogy elsőként érkezzen a bűncselekmények, valamint a balesetek helyszínére. Később már nem csak tudósít, de alakítja is az eseményeket. Gátlástalan hiénává válik, aki olykor elmozdítja az áldozatokat a helyszínen, mielőtt a rendőrök odaérkeznek, hogy minél jobb felvételeket készíthessen a televíziós csatorna számára.
Könyörtelenül mások balszerencséjéből húz hasznot. Számos esetben bizonyítékokat tartott vissza, és láthatatlanul beavatkozott a történésekbe, hogy minél nagyobb botrányról tudósíthasson. Ez a film már jelzi, hogy jelentős változás zajlik a sajtóban, és nem csak a bulvár világában. Nemrég Jake Gyllenhaall ismét együtt forgatott Dan Gilroy író-rendezővel. A "Velvet Buzzsaw" című új alkotásukat az elmúlt hetekben mutatták be az Egyesült Államokban.

Jake nővére is népszerű színésznő. Maggie Gyllenhaal kezdetben édesapja segítségével került a filmvilágba, már 15 évesen feltűnt a filmvásznon a "Lápvilág" című produkcióban. Testvéréhez hasonlóan a Columbia Egyetemen végzett, majd 2009-ben férjhez ment Peter Sarsgaard színész--rendezőhöz. Két lányuk született, Ramona és Gloria.

Maggy és Jake Gyllenhaal különleges karakterek. Egyediek és utánozhatatlanok. Állandó pozitív és absztrakt gondolkodásuk segítette sikeres színészi karrierjüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz