g

e

Szibéria vár téged!

 

 

Még soha nem találkoztam olyan személlyel, aki Szibériában nyaralt volna. Viszont olyan túlélővel már beszélgettem évekkel ezelőtt, akit korábban kényszermunkára vittek a Gulagra. Pedig Szibéria szíve, Jakutföld különleges, varázslatos vidék. Ebben az örökké fagyos országban télen a hőmérséklet mínusz 60 fok alá csökken, és a talaj több méter mélyen is megfagyhat.

Jakutföld négyszer nagyobb Franciaországnál, az Egyesült Királyság pedig 13-szor beilleszthető, és alig kisebb, mint India. Ez a szűzföld csodálatos északi rejtélyekkel büszkélkedhet. Jakutföld hivatalos neve, Szaha Köztársaság. A szaha népé ez a fantasztikus északi terület, ahol sokan állattenyésztéssel foglalkoznak. A sűrű tajga-vadon, az óriási tundra-zónák, a nagy folyók és tavak, a zord hegységek, valamint a jeges sarkvidéki régiók jól megférnek egymással.

Gyakran nevezik "Oroszország gyémántszívének" is, mert innen származik bolygónk legkiválóbb minőségű gyémántjainak egynegyede, ezért a Jakut-gyémántok sokkal magasabb áron kelnek el a többinél. A világ hírességei és hatalmasai az itt bányászott drágaköveket részesítik előnyben. A helybéli ékszerészek műveit számos nemzetközi kiállításon és aukción is megcsodálhatják az érdeklődők.
A fővárosban, Jakutszkban az örökös fagyott réteg 350 méter mély is lehet. A nagy épületeket 8 méter mélységű betoncölöpökre építik. A fagy országában a talaj megőrzi az ősi állati tetemeket. A mamutok, a gyapjas orrszavúk, barlangi oroszlánok épségben kerültek elő a talaj mélyéről. Jakutföld talán a leghidegebb terület a földünkön, és az Orosz Föderáció legnagyobb régiója, az Északi sarkkör mentén helyezkedik el. Ez a világ egyik legtávolabbi sarka, ami ma már szerencsére repülővel és a Transz-Szibériai Vasúttal viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthető.

f

A helyiek merész kirándulásokat szerveznek az ideérkezőknek. Csontok Útja néven túrákat kínálnak a hírhedt Sztálin által épített Gulag táborok megtekintésére.  Az emberek megnézhetik az egykori börtöntáborok maradványait, ahol oly sokan vesztették életüket. Sokan azért jönnek ide, hogy megtekintsék azt a helyet, ahol rokonaik senyvedtek egykor. A helyiek úgy vélik, ha emlékezünk ezekre a sötét eseményekre, akkor megakadályozzuk, hogy visszatérjenek.

Természetesen vidámabb kalandok is várnak az ideérkezőkre. A turisták nyáron hajózhatnak Oroszország leghosszabb folyóján, a Lénán, amely keresztül halad a világ egyik legjelentősebb vadonján, bolygónk legtisztább és legzöldebb helyein. A nyár rövid, száraz és ilyenkor a hőmérséklet elérheti a plusz 40 Celsius fokot is. Júliusban, a legforróbb időszakban napozni lehet a folyó melletti strandokon. Télen is el lehet ide látogatni, de a mérsékelt vagy meleg éghajlaton élőknek ez abszurdnak tűnhet. Bár Jakutföldön hosszú, kemény a tél, szerencsére kevés a szél, és télen is sok a napnapsütés. Aki jól felöltözik élvezheti a szinte érintetlen, szikrázóan tiszta vidék szépségeit.

Jakutföldi csinos lányok:

 

Archívum Kapcsolat