g


Európai stílusú kastély Kínában

 

 

 

 

A Wanfeng-tó kis szigetén, a délnyugat-kínai Guizhou tartományban, található a világ egyik legszebb 4 csillagos szállodája, a csodálatos Jilong Castle Country Club Resort. Története rejtélyes, de egyesek szerint ezt a luxus kastélyszállodát 2011-ben alapította egy helyi iparmágnás, aki állítólag vagyonát a vízerőművek építésével szerezte. A szálloda közelében épített vízerőműve termeli ma is az üdülőhelyen felhasznált összes villamos energiát. A mesés kastélyt egy hangulatos híd köti össze a szárazfölddel.

 

A hegyek között meghúzódó kecses, európai stílusú épület kicsit emlékeztet a németországi neuschwansteini kastélyra, amit magam is megcsodáltam néhány évvel ezelőtt. Feltehetően a kínai Jilong Castle Country Club Resort építését ez a német palota ihlette. A népszerű kínai várkastély szállodaként működik. Akik egy európai kastélyban akarnak megszállni, azoknak általában sokat kell fizetniük a lakosztályért. Itt viszont mindössze 40 dollárba kerül egy éjszaka, ami hihetetlenül olcsó.

 

A kínaiak mindig is érdeklődtek az európai építészet iránt. Ezt bizonyítja a Shanghai belvárosától alig több mint 20 kilométerre fekvő Global Paradise Theme park is, ahol számos európai épület másolata található. Azoknak a kínaiaknak hozták létre egykor, akiknek nincs pénzük utazásra. Többek között felépítették az athéni Akropolisz, a Branderburgi kapu, a római Colosseum, a Buckigham palota, sőt a budapesti Hősök terén található Millenniumi emlékmű hasonmását is. A vidámparkkal egybekötött  Globális Paradicsom park 1996-ban nyitotta meg a kapuit, melynek építése 50 millió dollárba került. Ám ma már nincs jó állapotban, sőt nem is üzemel. Ezzel szemben a Waffeng-tavi kastély sokkal jobb befektetésnek bizonyult, hiszen az elbűvölő építményt évről-évre egyre több turista keresi fel.


 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat