g

e


A bukott IMF vezér ismét csúcsra tör


Dominique Strauss-Kahn, az IMF egykori elnökének karrierje kisiklott 2011-ben, miután Nafissatou Diallo, a New York Sofitel hotel egykori szobalánya szexuális zaklatással vádolta meg. Strauss-Kahn egy most készülő dokumentumfilmben vall az eseményekről, miközben szép lassan visszalopakodik a közéletbe.

Dominique Strauss-Kahnt egy Franciaországba tartó repülőgép fedélzetén tartóztatták le 2011-ben, néhány perccel azelőtt, hogy a járat elindult volna, majd vád alá helyezték szexuális visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt. Strauss-Kahn politikai ambícióit és szakmai sikereit tönkretette a botrány. Diallo asszony ingén Strauss-Kahn úr DNS-ével megegyező spermamintát találtak. Strauss-Kahn a tárgyaláson nem vallotta magát bűnösnek. A vádakat végül elvetették, miután kétségek merültek fel a vádló hitelességével kapcsolatban. Strauss-Kahn ügyvédei kezdettől fogva azt mondták, hogy a luxuslakosztályában a guineai szobalánnyal folytatott találkozás ugyan szexuális volt, de konszenzusos és erőszakmentes.
Az Irish Times tudósítója arról számolt be, hogy a tárgyaláson Strauss-Kahn unatkozva játszott karórájával és okos telefonjával. Időnként rágógumizott, és az orrát piszkálta, de soha nem rezzent meg, soha nem mutatott megbánást. Egy pillanatig sem gondolta azt, hogy elítélik.
Strauss-Kahnt lemondatták a Nemzetközi Valutaalap vezetői posztjáról, és elveszítette azt a reményét, hogy Franciaország szocialista elnökjelöltjeként indulhasson a választáson. Eleinte óvadék nélkül börtönbe került, majd később házi őrizetbe, de végül szabadon engedték. Ezt követően Strauss-Kahnt még megvádolták szervezett prostitúcióban való részvétel miatt Lille-ben, továbbá prostituált alkalmazásával párizsi és washingtoni szállodákban. Végül Dominique Strauss-Kahnt 2015. június 12-én minden vád alól felmentették.

Kilenc évvel a döbbenetes eset után Nafissatou Diallo, a guineai szobalány nemrég azt nyilatkozta a Paris Match magazinnak, hogy a 2011-es ügyben „nem kapott igazságot". Miután a bírósági eljárásokat megszüntették, nem nyilvános pénzügyi megállapodással rendezték az esetet. Diallo asszony elmondta, hogy hiteltelenné tették a New York-i nagy horderejű ügyben, mert Strauss-Kahn úrnak "pénze és hatalma volt". Azt mondta: "Biztosíthatom önöket, ha Strauss-Kahn úr szegény, hajléktalan csavargó lett volna, ma börtönben ülne." A nő úgy érzi, hogy becsapták és elárulták. Számos fenyegető levelet kapott fismeretlen emberektől, ezért el kellett hagynia a lakását is, és óvatosságból biztonságosabb épületbe költözött.
Strauss-Kahn a nagy port kavaró perek után Marokkóba menekült, ami nem idegen számára, hiszen marokkói családból származik. Noha Franciaországban született, Casablancában nőtt fel, és gyermekkorának fontos része volt Marokkó. Strauss-Kahn a botrányok után ismét megnősült. Ötéves kapcsolat után feleségül vette a marokkói Myriam L'Aouffirt Marrakech-ben, 2017-ben, miután a hölgy elhagyta férjét és két gyermekét. Myriam Marokkóban született ugyan, de 2010 óta a France Television online kommunikációs menedzserekén dolgozott. Később létrehozta saját kommunikációs ügynökségét.

A bukott Strauss-Kahn is újra dolgozni kezdett. Eleinte afrikai államfők tanácsadójaként tevékenykedett, ami nem volt mérhető korábbi világméretű hatalmához. Két évvel a botrány után azonban már kezdett visszakapaszkodni, hiszen 2013 júliusában kinevezték az Orosz Regionális Fejlesztési Bank, valamint az Orosz Közvetlen Beruházási Alap igazgatóságába. Majd szeptemberben a szerb kormány gazdasági tanácsadójaként, és a dél-szudáni Nemzeti Hitelbank felállításán dolgozott.
Most már nem éri be ennyivel, kilenc évvel a botrányok után újból nemzetközi porondra lépett. Dominique Strauss-Kahn nemrég csatlakozott Viktor Pintchouk ukrán milliárdos Credit Dnyeper bankjának felügyelő bizottságához. Az egykori IMF vezér ugyanis Viktor Pintchouk régi barátja, és évek óta részt vesz az ukrán milliárdos által szervezett konferenciákon is.
Természetesen Strauss-Kahn sztoriját már megfilmesítette egy társaság. A mű 2020. december 7-én érkezett a Netflixre, amelynek címe: "Botrány a 2806-os szobában". Ez azonban bizonyára nem tetszik annyira Strauss-Kahn úrnak, ezért a saját verziójával is szeretne előállni. A nagyhatalmú, egykori IMF vezér a közelmúltban a Twitteren tette közzé, hogy a hajdani döbbenetes eseményeket a saját szemszögéből bemutató dokumentumfilm majd 2021 őszén jelenik meg. Ragaszkodik ahhoz, hogy bemutathassa, hogy szerinte, miként történt a botrányos eset.

 Strauss-Kahn a feleségével. Fontos az összhang. 

  

Archívum Kapcsolat