g

 

 

Bíber miatt milliók keresik fel a Fjaðrárgljúfur kanyont

 

A Délkelet-Izlandon található Fjaðrárgljúfur-kanyon elhagyatott csodás vidékét korábban kevesen látogatták. Ám 2015 végén Justin Bieber, kanadai énekes az I'll Show You című videó klipjének háttereként használta, amit több mint 445 millió alkalommal néztek meg a rajongók. Azóta özönlenek a látogatók a térségbe és a gyalogos forgalom intenzitása hatalmas pusztítást végzett a törékeny növényzeten. Emiatt arra kényszerültek a helyi hatóságok, hogy átmenetileg bezárják a kanyont a nyilvánosság előtt.

Az utóbbi években a szigetországba utazó turistákat kizárólag csak egy kis terület érdekli a sziget déli oldalán. Ez a Fjaðrárgljúfur kanyon, ahol Justin Bieber forgatott korábban. A gyalogos forgalom óriási növekedése Bieber érkezése után kezdődött. Emberek milliói zarándokolnak el azóta arra a helyre, ahol Biber rongálta a környezetet. Caitlin Morton, a Conde Nast Traveler munkatársa elmondta, hogy az Izlandi Környezetvédelmi Ügynökséget 2018 tavaszán kéthetes bezárást hajtott végre, de később úgy döntött, hogy területnek ennél sokkal több időre van szüksége a regenerálódáshoz. 

Inga Hlin Palsdottir, a Visit Iceland nemzeti turisztikai ügynökség igazgatója azonban nemrég már kicsit kozmetikázta a korábbi nyilatkozatokat, és elmondta CNN Travelnek, hogy nem fair a turizmust vagy a popsztárokat hibáztatni a Fjaðrárgljúfu bezárásáért. Inkább olyan infrastruktúrát kell kiépíteni, hogy egész évben látogathassák az emberek ezt a térséget.  Ez nem csak a természet védelme miatt szükséges, hanem biztonsági okokból is indokolt.
Fölöttébb engedékenyen úgy vélekedett, hogy nem mindenért Bieber a felelős. Az elmúlt nyolc évben a fotogén sziget turizmusa azonban drámaian megnövekedett. Az évi mintegy 600.000 látogatóról 2,3 millióra emelkedett a turisták száma. A sziget lakói megpróbálják fogadni az üdülni vágyókat, és közben igyekeznek megóvni a természeti erőforrásaikat is.


Különféle ötletek születtek, mit is kell tenni a korszerűsítésért. Kilátók építésére, korlátozott számú belépőjegyek eladására gondoltak, sőt az is felvetődött, hogy az emberek a jövőben esetleg fizessenek több pénzt a belépésért, mások szerint egyszerűen csak le kell zárni a területet évente néhány hónapra, időt adva ezzel a gyógyulásra. A vita azonban még mindig tart. Tény, hogy mielőbb cselekedni kell, hiszen a szigeten kevesebb, mint 340.000 ember él, viszont az Izlandi Idegenforgalmi Hivatal adatai szerint az ország 2017-ben már közel 2,2 millió látogatót fogadott. Nagyjából hatszor annyian érkeznek, mint az ott élő lakosok száma. A turisták folyamatosan özönlenek, hogy egy jó szelfit készíthessenek magukról, és azt közzé tegyék a közösségi médiában.

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat