g

e

Károly herceg feladja
gazdaságát

 

Károly herceg búcsút vett a farmjától. A 72 éves herceg 35 év után feladja otthoni gazdaságát. Állítólag nem hosszabbítja meg a körülbelül 360 hektáros hercegi gazdaság bérleti díját - jó okkal, hiszen hamarosan átveheti a trónját. Érthető, hogy nem kötelezi el magát további 20 évre a szerződés meghosszabbításával, hiszen az elkövetkező években édesanyja, Erzsébet királynő helyére léphet.
Károly még 1985-ben biogazdasággá alakította a Gloucestershire-i vidéki birtokán, a Highgrove-i Duchy Home Farmot, ahol többek között marhákat és juhokat tartanak. A herceget az 1980-as években még kinevették biodinamikus gazdálkodási módszerei miatt, de azóta sokszor másolták az ott alkalmazott eljárásokat. A gazdaság „Duchy Originals" márkájú zöldséges dobozait jelenleg a brit Waitrose és Ocado áruházláncok értékesítik.

Károly herceg egész életében szalagokat vágott és kezet fogott.  Már elérte a nyugdíjkorhatárt, ennek ellenére "igazi" munkája csak édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után kezdődhet. Akkor ugyanis Károly lesz a következő uralkodó az Egyesült Királyságban, hiszen a trónöröklést az öröklési rend ezt így szabályozza. Akadnak azonban, akik jobban örülnének, ha Károly fia, Vilmos követné II. Erzsébetet a trónon, bár ez nem lehetséges. Ha Károly valamilyen okból lemondana a trónról, amit valószínűleg nem tesz meg, akkor Vilmos is csak parlamenti hozzájárulással válhatna uralkodóvá. Az is vita tárgya, hogy egy uralkodónak a haláláig tarthat-e a hivatala, vagy korábban le kellene mondani a trónról.

Miközben a britek még azon morfondíroznak, hogy ki is lenne számukra az ideális uralkodó, egyesek szerint már egyáltalán nincs szükség a monarchiára. A francia Christophe Barbier úgy véli, hogy az angoloknak fel kell számolniuk a monarchiát. Barbier politikai újságíró, aki kéretlenül beleavatkozott a britek ügyeibe, azt javasolja az angoloknak, hogy szüntessék meg a királyságot. Úgy véli eljött a köztársaság ideje. Erről azonban a britek másként gondolkodnak, hiszen egy 2016-ban közzétett felmérés szerint, a lakosság több mint 70% -a a monarchia mellett tette le a voksát. 

Károly herceg csodálatos terményei:

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 Archívum Kapcsolat