g

e

Az esőcsináló kínaiak


A kínai kormány bejelentette, hogy továbbfejleszti az időjárást mesterségesen módosító programját, amitől 2025-ig jelentős változást remélnek. Mesterséges esőt vagy havazást akarnak létrehozni mintegy 5,5 millió négyzetkilométernyi területen (India teljes területének másfélszerese), továbbá el akarják kerülni a jégesőt több mint 580.000 négyzetkilométeren.

A kínaiak már hat évtizede kísérleteznek a felhőképzéssel. Vegyi anyagokat adnak a légkörhöz, és mesterségesen esőt és havat idéznek elő. Katonai repülőgépek és légvédelmi ágyúk segítségével ezüst-jodidot vagy folyékony nitrogént permeteznek az égbe. Ennek hatására a felhők vízcseppjei megvastagodnak, majd csapadék formájában a földre hullnak. Ily módon próbálják enyhíteni a szárazságot, eltüntetik a szmogot, de felhasználják az erdőtüzek elleni harcban és a vízerőművek üzemeltetéséhez is.

A kínaiak már korábban is szenzációt keltettek a technológiájukkal.  A 2008-as olimpiai játékok idején, például kék eget biztosítottak a nyitóünnepséghez. Abban az időben több mint 1000 ezüst-jodid gránátot lőttek az égbe nyolc órán keresztül és így megakadályozták, hogy az eső elrontsa a műsort. A hírek szerint ezt a technológiát a szmog megtisztítására is használták az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági közösség (Apec) 2014-es csúcstalálkozóján. A Népköztársaság 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek előtt az időjárás-manipulátorok ugyancsak megtisztították az eget a felhőktől és a légszennyezéstől.
Kína már most is a világ legnagyobb esőzési programjával büszkélkedhet Oroszország és Izrael előtt, de 2035-re el akarja érni az időjárási manipuláció fejlett szintjét. Az Időjárás-módosító Kutatóközpont több mint 50.000 embert foglalkoztat, és 6.781 tüzérfegyvert, 4.110 rakétavetőt tartalmazó arzenált használ, továbbá 30 módosított repülőgépet alkalmaz a feladat megvalósításához. A tűzijátékként robbanó lövedékek a legalkalmasabbak az eső kinyerésére a kis felhőkből, ezért a rakétákból néha több százat lőnek fel, a repülőgépek segítségével pedig a vegyi anyagokat terjesztik el nagy területen.

Kínában zajlik a világ legnagyobb esőzést kiváltó művelete. A kutatóközpont éves költségvetése meghaladja a 100 millió dollárt, és 30 tartományban működtet irodát. Kína 1995 és 2003 között 266 millió dollárt költött esőkészítésre, 2003 és 2008 között pedig 500 milliót. A tudósok azt állítják, hogy a felhővetés 10-15 százalékkal növelheti a csapadékot a célzott területeken. Állításuk szerint a kínai esőgyártók 210 milliárd köbméterrel növelték a csapadékmennyiséget 1995 és 2004 között, amivel 1,3 millió ember éves szükségletét teremtették meg. Évi egy milliárd köbméter esővíz majdnem elég a Sárga folyó feltöltéséhez.
A kritikusok szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy ez a technológia valóban működik, a vegyi anyagok viszont szerintük károsak lehetnek a környezetre. A kínaiak meglepően kevés tesztelést végeztek a módszerekről, és kevés tanulmány áll az érdeklődők rendelkezésre. Az Egyesült Államok Kongresszusához eljuttatott kínai időjárás változásról szóló amerikai jelentés szerint az esőcsinálás tudományosan nem bizonyított. A kínaiakat ez nem zavarja, beérik azzal, ha náluk esik az eső.

f

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat