FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 


Kincsvadászok

 

 

A görögök kedvenc sportja az elveszett értékek felkutatása.  Úgy tartják, hogy országuk tele van kincsekkel. Sokan életkoruktól, anyagi helyzetüktől, képzettségüktől függetlenül az arany utáni kutatás lázában élnek, és folyamatosan felszántják a hegyvidéki területeket. A Preveza-hegységben évek óta keresik Pürrhos király kincsét, aki Krisztus előtt 300-ban élt. Azt mondják, hogy a háború idején Pürrhos úgy intézkedetett, ha elveszíti az életét a csatában, akkor őt és minden kincsét a Preveza közelében lévő hegyekben temessék el.
A történetek és a pletykák nagyjából mindenhol megtalálhatók. Helyi legendák alapján keresik például Ali pasa híres értékeit, továbbá Agamemnon mükénéi király csodás szekerét, valamint a mitológiából ismert hét ara ny malacot és még sorolhatnánk. A kincsvadászok egyaránt kutatnak Kréta, Rodosz, Kastoria és Naúsza területén. Sokan úgy tartják, hogy Agamemnon arannyal és drágakövekkel díszített szekerét Argosz város közelében temették el. A mai napig számtalan kísérlet történt a felkutatására, de sikertelenül.
Az idősebbek történeteket mesélnek a polgárháború alatt elrejtett angol fontokról is, ami óriási fogás lehetne az ügyes megtalálóknak. A kommunista erők 1942-től 1949-ig megpróbálták fegyverrel elfoglalni egész Görögországot. Nagy-Britannia segítségére sietett a kormánynak, amelynek sikerült 1949-re legyőznie és felszámolnia a kommunista hadsereget. Ebben az időszakban, körülbelül 35 millió angol font érkezett az országba. Becslések szerint a görög területen jelenleg, mintegy 16 millió elveszett font vár még megtalálásra.

Napjainkban is legalább 3 millió görög űzi a titokzatos hobbit. A kincsvadászathoz engedély szükséges. Ez a foglalatosság nem a lustáknak való, hiszen sok kilométernyi túrázás és hegymászás vár a kutatókra, miközben az élelmiszert és a nehéz eszközöket is cipelniük kell. Ráadásul költséges szenvedélynek bizonyul, hiszen vannak, akik akár 50 000 eurót is költenek egy eltemetett kincs feltárására. A kereséshez általában speciális gépeket vásárolnak. Egyesek 50 vagy 100 eurós detektorokkal kutatnak. Mások akár 30 000 eurót is fizetnek egy ígéretesebb eszközért. Számos kincsvadász információk és térképek beszerzésére is sok pénzt fordít.

Leggyakrabban azonban a siker helyett csalódás vár a buzgó kutatókra. Bár a feltárásokról nehéz pontos információt beszerezni, hiszen, ha egy kincsvadász talál valamit, nem valószínű, hogy közli másokkal, hogy milyen zsákmányra tett szert.

Agamemnon király legendás szekerét ábrázolja ez a műalkotás:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz