Egy titokzatos könyv
Milliárdos írók
Viola Henderson
Főoldal

 

Kisvirág

Egy sikeres tánccsoport

 

A Kisvirág gyermek tánccsoport 1998 szeptemberében jött létre Ragoncza Imre táncművész-tanár vezetésével Kerepesen. A Faluház dolgozói és a szülők sokat tettek azért, hogy a csoport megalakulhasson. Az is lendületet adott a szerveződésnek, hogy a helyi iskola tantervében szerepel a néptánc oktatása.

Ennek is köszönhető, hogy ma már 50, öt és tizenkilenc év közötti gyermek táncol a Kisvirág tánccsoportban. A településen jelenleg ez az egyetlen közösség, amely az iskolai kereteken kívül, ilyen nagy létszámban összefogja a fiatalokat.
Ragoncza Imre táncművész hatodik gyermekként született egy hétgyermekes családban, ő maga három gyermek édesapja. Felesége, Anikó szintén aktívan részt vesz a tánccsoport felvirágoztatásában.

 

 

Himberg, Ausztria

 

 

Ragoncza Imre korábban rendszeresen fellépett a Budapest Tánc Együttesben, majd a BM. Duna Művész Együttes szólótáncosaként jeleskedett, jelenleg a Company Canario Historikus Tánc Együttes táncosa és koreográfusa.
A művész remekül ért a tanításhoz és a szervezéshez is, mára a Kisvirág tánccsoportot nemzetközileg is elismert együttessé kovácsolta. A kis közösség egyre több meghívást kap a helyi rendezvényekre, nemzeti ünnepekre, nemzetiségi fesztiválokra, bálokra, szüreti napra. Ilyenkor bemutatják a település hagyományait, a népviseletet és a táncokat. Szerencsére sok invitálás érkezik a határon túlról is, felléptek már Ausztriában, Lengyelországban, Litvániában, Erdélyben és Törökországban.

 

 

 

 

 

 

 

Ragoncza Nóra

 


Fellépéseiken többek között szatmári, dunántúli, moldvai, szlovák, palatkai, széki és betyár táncot mutatnak be, de szerepel a repertoárban hegyközi verbunk és csárdás is. A hagyományőrzésen kívül a másik fontos cél a szalontáncok megismertetése.
Hagyománnyá vált, hogy minden év májusában a tánccsoport költségeinek fedezésére, támogatóbált szerveznek.
Ez a művészeti munka sok fiatal életére hat és meghatározhatja további sorsuk alakulását. Éppen ezért méltó arra, hogy azok, akik tehetik, mecénásként segítsék, támogassák a tánccsoport fennmaradását, további fejlődését.

Ragoncza Imre elérhetősége:
Telefon: 06/ 30 2013 843
E-mail: ragonczaimre@gmail.com

A 10 éves jubileumi műsor a Hagyományok Házában:

Ragoncza Anikó, Káldi Andrea és Ragoncza Imre

 

 

 

 

 


 

 

 

Az üzleti élet moguljai
Érdekes információk
Szuperingatlanok madártávlatból
Kapcsolat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2009. Minden jog fenntartva
Design:Sis@