g

e

 


Thaiföldi úszó falu
Kunyhók, éttermek és házak százai csoportosulnak Thaiföld déli részén a hatalmas mészkőszikla tövében, egy védett öbölben. A sekély és nyugodt tenger lehetővé tette a halászoknak, hogy a vízszint felett biztonságosan házakat építsenek cölöpökre. Ez Ko Panyi falu, ahol több mint 300 család, vagyis mintegy 1500 ember él.

A települést a 18-dik század végén alapították a nomád indonézek és malajziaiak. Abban az időben a thai törvények szerint csak thaiföldi származású emberek birtokolhattak földtulajdont. Ekkor a nomád indonézek és a malajziaiak először összekötözték a nagy tutajokat, később pedig házakat építettek a vízen, ami fokozatosan úszó faluvá formálódott.

f

A Phang Nga tartományhoz tartozó kis halászfalu lakói főleg muszlimok. Jelenleg Ko Panyiba sokan járnak dolgozni más településekről is, főként Thaiföld Észak-Izán régiójából. Manapság a helyieknek több mint a fele az idegenforgalomból él, de a lakosság negyven százalékának még mindig a halászat nyújt megélhetést.

Az évszázadok során a falu egyre nagyobbá és gazdagabbá vált, majd a közösség egy kis területet is vásárolt a szigeten. Manapság már iskolával, egészségügyi központtal, néhány étteremmel, sok apró ajándékbolttal, sőt mecsettel is rendelkezik a település. Minden ház a víz felett áll, csak a mecset és a temető található a szikla tövében, a szárazföldön. A közösség focipályával is büszkélkedhet, ami csónakokhoz rögzítve szintén a víz felszínén úszik.

Az élet Ko Panyiban a halászat körül forog, de az elmúlt évek óta a turizmus egyre jelentősebb jövedelemforrást jelent a lakosoknak. Szerencsére sokan akarják látni ezt a különleges világot. A meghökkentően szép hegycsúcsok között ringó falu azonban eléggé szegényes. Ahhoz szoktunk hozzá, hogy ilyen gyönyörű környezetben általában kényelmes luxusvillák díszelegnek. Itt azonban egy egyszerű halászfalu lakói élvezik a táj szépségét, megfelelő infrastruktúra és jó minőségű házak nélkül. Nincsenek építészeti értékek, csak a csodás környezet foglalja keretbe ezt furcsa települést. Mégis sokan ellátogatnak ide, hogy megcsodálhassák az érdekes halászfalut, valamint megkóstolhassák a helyi éttermekben a finom tengeri halakat és rákokat.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Archívum Kapcsolat