milici

g

e

 

Katar leendő úszó szállodája forog, és áramot termelNapjainkban már minden az energiatakarékosságról szól. Nem meglepő ezek után, hogy Katar olyan ökohotel fejlesztésébe kezdett, ami úszik, forog, továbbá saját energiát termel.


A szállodához hosszú móló vezet majd, de hajóval és helikopterrel is oda lehet jutni. A kör alakú 380.000 négyzetméteres építmény közepén 7.500 négyzetméteres, hatalmas előcsarnok található, a kerületén pedig 152 szoba várja a vendégeket, óceánra néző erkéllyel. A kilátás folyamatosan változik, ahogy a szálloda lassan forog, de mivel egy körforgás 24 órába telik, a mozgás alig lesz észrevehető.
A szálloda fedett- és szabadtéri úszómedencével, gyógyfürdővel, edzőteremmel, mini golfpályával is kényezteti majd a vendégeket. Két mólónál köthetik ki az érkezők a jachtjaikat, valamint egy helikopter-leszállót is létesítenek, hogy a dohai Hamad nemzetközi repülőteret a vendégek gyorsan elérhessék. 

A szálloda tervezését 2020. március 12-én kezdte el a Hayri Atak Építészeti Tervező Stúdió (HAADS) remélve, hogy környezetbarát és progresszív úti célt hoz létre, amely a világ minden táján élő embereknek álomszerű nyaralási helyszínt garantál. Az árapály, a napkollektorok és a szélturbinák segítségével tiszta energiát termelnek. A tengervíz tisztításával ivóvizet nyernek, és a szennyvizet úgy kezelik, hogy ne károsítsa a környezetet. Az örvényszerű tetővel gyűjtik össze majd az esővizet a növények öntözéséhez. A tervezés hat hónapig tartott, és a fantasztikus építményt Katar partmenti vizeiben hozzák majd létre. A felépítés várhatóan 2025-ig fejeződik be az olajban gazdag, arab államban.

Meglehetősen szokatlan a forgó hotel látványterve:

f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat