FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

  Veszélyes az űrutazás rendszerváltás idején!

 

 Sokan még ma sem ismerik Szergej Krikaljov nevét, aki 350 km-re a Földtől, az űrben tartózkodott a Szovjetunió összeomlásakor, és emiatt visszautasították a hazaszállítását.
A hatalmas birodalom 1991-ben 15 különálló államra hullott szét. Többé már nem létezett a Szovjetunió, amely megígérte Krikaljovnak, hogy hazahozza. A MIR űrállomás vált Szergej Krikaljov ideiglenes otthonává, így lett a Szovjetunió utolsó állampolgára.

Négy hónappal korábban Krikaljov, a 33 éves repülés-technikus, a Kazahsztánban található szovjet Bajkonurból indult bizakodva és lelkesen a MIR űrállomásra. Krikaljov küldetésének mindössze öt hónapot kellett volna tartania, a kiképzése sem tette lehetővé, hogy az űrben ennél hosszabb időt töltsön. A MIR űrállomás nem csak szűk, de zajos hely is. A ventilátorok, a szivattyúk és más gépek állandó csattogó hangja halláskárosodást is okozhat, de ez számított a legkisebb bajnak. A hosszú idejű kozmikus sugárzás ugyanis rákot, szürke hályogot, izom atrófiát, csontvesztést és immunrendszer problémát is okozhat.

Krikaljovnak azt mondták, hogy nincs pénz a visszaszállítására. Hónapokon át ugyanez a válasz érkezett, miközben a sugárzás károsíthatta az egészségét. Krikaljov mintegy 5000-szer keringte körbe a Földet, és sok napfelkeltét és naplementét látott. Küldetése az eredetileg tervezettnél kétszer hosszabb ideig tartott, összesen 311 napot, vagyis 10 hónapot töltött az űrben. Oroszország akkoriban jelentős hiperinflációval járó pénzproblémákkal küzdött, és más országoknak értékesítette a Soyuz rakétáit. Ausztria például 7 millió dollárért vásárolt utazási lehetőséget, míg Japán 12 millió dollárért akarta egyik televíziós riporterét az űrbe küldeni. Mindez azt jelentette, hogy más személyzet tagjai visszatértek a Földre, míg Krikaljov repülés-technikus még mindig az űrben keringett. Az utolsó szovjet állampolgár végül Arkalyk városa közelében szállt le az újonnan létesült, független Kazah Köztársaságban 1992. március 25-én. Ez annak köszönhető, hogy Németország 24 millió dollárért Klaus-Dietrich Flade-nak űrutazási lehetőséget vásárolt.

A leszálláskor a Soyuz kapszulából egy piros szovjet zászlót lengető férfi lépett ki.  Négyen támogatták, miközben lábát a földre helyezte.  Mialatt az űrben 5000-szer kerülte meg a Földet, saját országának területe, több mint 5 millió négyzetkilométerrel csökkent. Azt a várost, ahol élt, már nem Leningrádnak, hanem Szentpétervárnak hívták. Leértékelték havi 600 rubel fizetését, ami az űrbe való távozása idején még jó fizetésnek számított. Visszatérése után egy buszvezető kétszer annyit keresett. Szerencsére mindez már a múlté. Szergej Krikaljov napjainkban a Roskosmos ügyvezető igazgatójaként űrprogramokat irányít.

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz