g

e


Németország veszélyes szigete


A világ egyik legveszélyesebb, és legjobban őrzött helye a neves Friedrich Loeffler Intézet (FLI), ami a balti-tengeri Riems szigetén található. Ebben a németországi állat-egészségügyi intézményben az embereket is fenyegető halálos vírusokat tesztelnek és termelnek a legmagasabb szintű biztonsági intézkedések közepette. A Rügen-szigethez közeli 20 hektáros Riems területére egy keskeny Balti-tengeri gáton át lehet bejutni. A biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a gát bezárul bármely vírus kitörése esetén. Az alkalmazottak betartják a szigorú be- és kilépési szabályokat, amelyekbe beletartozik a "vegyi zuhanyzás" és a védőruházat is. A Balti-tengeri járványszigeten a levegőt szűrik, és az összes szennyvizet gyűjtőtartályokban sterilizálják az FLI szennyvíztisztító telepén.

fA Riems-i tudósok vizsgálják többek között a kongói lázat, az ebolát, a SARS koronavírust, a madárinfluenzát és a sertéspestist. A Friedrich Loeffler Institut (FLI), a világ egyik legmodernebb kutatóintézete. A német szövetségi kormány mintegy 300 millió eurót fektetett be korábban a 89 laboratóriummal és 163 istállóval rendelkező kutatási komplexumba. Az állatbetegségeket és a zoonózisokat (állatokról emberre terjedő betegségeket) körülbelül 100 éve kutatják a balti-tengeri Riems-szigeten. A Tudományos Tanács nemrégiben igazolta, hogy az intézet kiváló eredményeket ért el az állatbetegségek elleni küzdelemben.

 

A magas biztonsági fokozatú laboratóriumok egyedülállóak Európában. Az ott dolgozók feladata nehéz mind a test, mind az elme számára. A laboratóriumi munka ideje alatt tilos a mosdóba menni. Emiatt a műszaknak nem szabad öt óránál tovább tartania. Jelenleg 450 alkalmazott dolgozik az intézetben. Noha a Greifswald városához tartozó Riems szinte börtönszigetnek tűnik, valójában nyitva áll a látogatók előtt, elvégre néhány alkalmazott is ott él a területén. Az elérhetetlen sziget mítoszának terjedése annak köszönhető, hogy az NDK (Német Demokratikus Köztársaság) korszakában nem látogathatták az érdeklődők. Akkortájt a legtöbb kutató is elzártan a szigeten lakott, de ez ma már nem így van. A terület múltja szintén hozzájárulhatott a legendák kialakulásához. Azt feltételezik ugyanis, hogy a náci rezsim idején biológiai fegyvereket vizsgáltak ott, az egykori "Reich Research Centerben".

A bejárati gáton túl a szigethez tartozik egy kis kerület, a Riemserort, ahol csaknem 1000 lakos él. Az emberek nem félnek a járvány kitörésétől. Bíznak a biztonsági intézkedések hatékonyágában, és jól érzik magukat a tiszta, északi vidéken. Az intézmény soha nem tűnt számukra fenyegetésnek vagy rossz dolognak.  Megnyugtatja az ott élőket, hogy a laboratóriumokat szigorúan őrzik, a legkorszerűbb műszaki színvonalú felszerelések védik, és mindenütt magas biztonsági fokozat érvényesül. 

Jól látható a Riemserort, közvetlenül a gát előtt, ahol a helyi lakosok házai állnak:

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat