g

e

Még zajlik a küzdelem a Lagerfeld örökségért


 

Karl Lagerfeld, német divattervező vagyona mintegy 200 millió dollárra tehető a Business Insider szerint. Lagerfeld 2019 februárjában halt meg prosztatarákban. Több mint egy évvel a divatmogul halála után az örökösödési eljárás még mindig nem fejeződött be. Előre nem látott események lassítják a világhírű divattervező akaratának végrehajtását, többek között az, hogy még mindig nincs végleges leltár, továbbá eltűnt egykori könyvelője, Lucien Frydlender, aki 2019 szeptember óta semmilyen életjelet nem adott. A Le Parisien által idézett forrás szerint egyszerűen nem hajlandó beszélni a hagyatékról a hivatalnokokkal. Felesége tagadja ezt, és azt állítja, hogy 87 éves férje beteg, és Párizsban visszavonultan él.

fA vizsgálat szerint biológiai utód hiányában Karl Lagerfeld hét tagból álló "szívbéli családjára" hagyta vagyonát.

A kiszivárgott hírek szerint Sébastien Jondeau, a tervező sármos testőre és Baptiste Giabiconi francia modell is fellelhető a legfőbb örökösök között. Szerepel a listán Lagerfeld kommunikációs igazgatója, Caroline Lebar és Brad Kroenig amerikai modell a fiával, Hudson-nel együtt, valamint a yorkshire-i születésű Jake Davis.
A két állítólagos főörökös, Baptiste Giabiconi és Sébastien Jondeau között egyre nő a feszültség. Mindegyikük állítja, hogy az első helyen szerepel a listán. Baptiste Giabiconi modell, a Fendi, a Chanell és a Karl Lagerfeld divatcégek férfiarcaként a divatmogul múzsája volt. "Karl az én apám, hiszen örökbe akart fogadni" - nyilatkozta Giabiconi. Noha tudjuk, hogy az apa szó talán nem a legmegfelelőbb kifejezés kapcsolatuk meghatározására.

Egyértelműen gondoskodott viszont Choupette nevű macskájáról. A szép cica lényegében örököl egy házat és egy jelentős bankszámlát. Az Amerikai Egyesült Államokban ez nem lenne gond, de Franciaországban a törvény ezt nem engedélyezi. Éppen ezért a néhai divatdiktátor a barátját és házvezetőjét, Françoise Caçote-tot nevezte meg macskája új tulajdonosaként, aki a továbbiakban felel az állatért a közjegyzői okiratban foglaltak szerint. Az azonban a mai napig bizalmas jellegű, hogy pontosan milyen kötelezettséget tartalmaz a dokumentum. Caçote a hírek szerint jelenleg is lelkiismeretesen gondoskodik Choupette-ról és a többi állat jólétéről is, hiszen nem csak egy macskát tartott a sztártervező. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan Choupette lehet a világ leggazdagabb macskája.

 

Brad Kroenig kanadai modell ugyancsak azt reméli, hogy örököl majd, hiszen szintén évekig a tervező közeli barátjának számított. Fia is igényt tart a vagyon egy részére, hiszen a tízéves Hudson-nek maga Lagerfeld volt a keresztapja, és a divatbemutatók kifutóin rendszeresen együtt jelentek meg.

Egyelőre azonban az örökösök pontos körét hivatalosan nem erősítették meg, sőt a hagyaték összegzése is tart még. Számos becslést kell még elvégezni a vagyon nagyságának tételes értékeléséhez. A személyes tárgyak között fontos megemlíteni Lagerfeld párizsi lakását és annak fantasztikus könyvtárát, amely mintegy 300.000 könyvet tartalmaz, továbbá jelentős értéket képvisel drága designer bútorgyűjteménye is.  És akkor még nem beszéltünk cégeiről, valamint a Karl Lagerfeld divatmárkáról, vagyis az üzleti hagyatékról. A német divattervező az utóbbi években Dubajban és az Egyesült Államokban luxusvillák belső arculatának a tervezését is vállalta cégein keresztül.
Sajnos az adócsalás gyanúja is felmerült Lagerfeld korábbi ügyletei kapcsán, ami alapvetően változtathat az örökölhető összegen. Feltehetően ezzel az információval függhet össze Lucien Frydlender könyvelő rejtőzködése és szótlansága is. Az egyre bonyolódó helyzet miatt várhatóan jó ideig elhúzódhat még az örökösödési eljárás.

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat