g

e


Az elveszett paradicsom

 

A fehér homokos strandokkal és korall-atollokkal rendelkező indiai Lakshadweep-szigetcsoportot, a Maldív-szigetekhez hasonló nemzetközi turisztikai célállomássá akarják átalakítani bizonyos körök. A terület India délnyugati partjainál, az Arab-tengerben található, és ugyanazon láncolat része, mint a Maldív-szigetek. A Lakshadweep név „százezer szigetet” jelent a malajálam nyelven és szanszkrítül is. A még szinte érintetlen terület vízi és légi úton látogatható.

Az őslakosok a kormány által kinevezett új adminisztrátort, Praful Khoda Patelt azzal vádolják, hogy tavaly decemberi hivatalba lépése óta bezáratta a tejüzemeket, továbbá a parton lebontatta a halászkunyhókat, betiltotta a húst az iskolai étkeztetésnél, ellentételezés nélkül megszüntette az állattenyésztést, nyolcszorosára emelte a bélyegilletéket, és elvette a falusi tanácsosok hatáskörét. Megszüntette a majdnem 50 éve tartó alkoholtilalmat a szigeteken, ahol a 70 000 lakos 97 százaléka muszlim.


A 36 szigetnek 32 négyzetkilométer, de 400 ezer négyzetkilométeres kizárólagos gazdasági övezetet (EEZ) biztosítanak az ország számára. Mindössze 10 sziget lakott. A családok jelenleg is halászatból és kókusztermelésből élnek. Napjainkban, mintegy 4000 ember munkanélküli.
A helyiek attól tartanak, hogy a fejlesztés ürügyén kitelepíthetik őket ősi földjükről. A szövetségi kormány jóváhagyására váró 2021-es Lakshadweep Fejlesztési Hatósági rendelet ugyanis a tulajdonos beleegyezése nélkül is átengedi a közigazgatásnak az új projekthez szükséges területeket. Az őslakosok aggodalma tehát nem alaptalan.
Lakshadweep korábbi adminisztrátorai technokraták vagy bürokraták voltak, míg Patel úr karrierpolitikus, és szoros kapcsolatban áll a jelenlegi indiai miniszterelnökkel. Bár az adminisztrátorok nem választás által nyerik el hatalmukat, mégis teljes mértékben ellenőrzik a szigeteket és annak lakosságát. Az új törvények hatálybalépéséhez azonban a szövetségi kormány jóváhagyása szükséges.

Az elmúlt időszakban több ezer lakos szervezett 12 órás éhségsztrájkot, valamint víz alatti búvártiltakozást, miközben plakátokat tartottak a kezükben „Mentsd meg Lakshadweepet” és „Távolítsák el Patelt” felirattal. Több mint háromtucat embert tartóztattak le a Patel úr elleni tüntetések során. A lakosok félnek, hogy az eddigi nyugodt világuk megváltozik, és a jövőben gazdag turisták özönlik el a szigeteket.
Ráadásul a tisztviselő januárban hozott döntése szerint feloldották a látogatókra vonatkozó karantén szabályt, ezután meg is jelent az első Covid-19 fertőzés a szigeteken. Azóta már több mint 9000-ren betegedtek meg és 43 haláleset is történt. A helyiek követelik az adminisztrátor visszahívását népellenes cselekedetei miatt.

A lenyűgöző terület hasonló a Maldív-szigetekhez, és emiatt a profitra áhítozók szeretnék luxus üdülőközponttá fejleszteni. Ezt azonban úgy is megtehetnék, hogy az őslakosokat nem forgatnák ki a javaikból, hanem intenzíven bevonnák a fejlesztésekbe. Ügyes átcsoportosítással a helyiek dolgozhatnának a turizmusban, vagy a jelentős beruházásokon. Vannak olyan szigetcsoportok a világban, ahol csak akkor engedélyezik az új projektek megvalósítását, ha a beruházó cég munkát ad a az ott élőknek, vagyis szem előtt tartják az őslakosok érdekeit is.
Van azonban más gond is. Állítólag a radikális iszlamista tevékenység fokozódott az utóbbi időben a szigeteken. A kormányzat azonban megpróbálja meggátolni, hogy a terrorista szervezetek kihasználják a helyiek elégedetlenségét, és a szigeteket bázisként funkcionáljanak a szárazföld elleni támadásokhoz.


A Lakshadweep-szigetek egyik gyönyörű atollja: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat