g


 

 

Az új-zélandi Larnach-kastély

 

 

 

 

 

 A Larnach-kastély Új-Zéland egyik csodás épülete. Magasan az Otago-félszigeten található. A gótikus palota az 1870-es években épült, amely eredetileg William Larnach és felesége, Eliza magánháza volt, és 200 munkásnak több mint három évbe telt a kastély megépítése, az európai mesterek pedig további 12 évet töltöttek a belső terek díszítésével.
William Larnach rendkívül sikeres kereskedőnek számított a XIX. században. Ragyogó karrierje a banki, mezőgazdasági, hajózási, földbirtokosi és politikai tevékenységet is magában foglalta. Sokat utazott az új-zélandi kormány minisztereként. Háromszor nősült, hat gyermeke született. Eleinte minden szépen alakult, de a következő években bankja csődbe ment, sőt Larnachot "becstelen üzlettel" is megvádolták. A tragikus fordulat mégis, akkor következett be az életében, amikor Larnach megtudta, hogy fia a harmadik, nálánál sokkal fiatalabb feleségének a szeretője. Végül 1898-ban revolvert szorított a fejéhez, és meghúzta a ravaszt. Így nem meglepő, hogy halála óta Larnach kastélyát pokolian kísérteties helynek tartják. „Az emberek gyakran mondják, hogy látnak bizonyos dolgokat ebben a házban”.


A Barker család 1967-ben vásárolta meg a kastélyt, és a mai napig birtokolja. Az elmúlt 50 évben visszahozták a kastély fényes korszkát, és eközben az ingatlanban is élnek. Gondoskodni akartak arról, hogy a hely szépségét megosszák a nagyközönséggel, ezért a látogatóktól belépődíjat szednek, hogy a kastélyt és annak területét fenntarthassák.


Ma a kastélyt 7 hektáros gondozott kert veszi körül, amelyek valójábam Margaret Barker személyes alkotásai. A tulajdonos hölgy ugyanis nemcsak a történelmi épületek restaurátora, hanem szenvedélyes kertész is. Margaret korábban bíró volt, jelenleg az új-zélandi Ellerslie Flower Show-ban, kertésztárként tisztelik, és nemrégiben írt egy könyvet a kertjéről. Napjainkban a Larnach-kastélyban akár házasodni is lehet, hiszen pompás helyszínt garantál az ünnepélyes eseményhez.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat