FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

Az albán trónörökös magyar gyökerei


Viszontagságos utat járt be az albán királyi família. Leka trónörökös a magyar Apponyi Géraldine és I. Zogu albán király gyermekeként jött a világra. Születésekor apja trónja már erősen ingott. Mussolini olasz csapatai 1939-ben lerohanták Albániát, a királyi család pedig elmenekült az országból. Ezután a família Európa több országán végigutazott, mindenütt támogatást és menedéket remélve. Miután I. Zogu király 1961-ben meghalt, fia, I. Leka Zogu április 15-én, a párizsi Bristol Hotel dísztermében, mintegy hetven albán emigráns politikus jelenlétében ünnepélyesen felvette az "albánok királya" uralkodói címet. Ám továbbra sem térhetett vissza hazájába. A fiatalember a párizsi Sorbonne egyetemen politológiát és közgazdaság-tudományt hallgatott, és nyelveket tanult.

Ezután újabb, végtelen vándorlás következett, majd 1969-ben, Sydney-ben egy vacsorán megismerte későbbi feleségét, Susan Barbara Cullen-Wardot (1941-2004), vagyis Zsuzsanna királynét, aki I. Edward angol király leszármazottja volt. Leka ezáltal rokonságba került a brit királyi családdal. Dél-Afrika lett életének következő állomása. Itt született fiuk, Leka Anwar Zog Reza Baudouin Msiziwe Zogu.

A család nehéz esztendőket hagyott maga mögött, de I. Leka Zogu nem akarta, hogy a történelem hatalmas erői végleg bezúzzák. Az 1970-es években kereskedőházat alapított a Dél-afrikai Köztársaságban, és fegyverkereskedelemmel kezdett foglalkozni. Hamarosan jelentős vagyonhoz jutott. Családjával együtt 1982-ben le is telepedett az országban.
I. Leka trónörökös 1993-ban lépett ismét albán földre, és a monarchia restaurációjáról szóló népszavazás megtartását szorgalmazta. Ekkor a trónkövetelőt kitoloncolták az országból. Leka azonban újból visszatért Albániába, és 1997. április 13-án ismét a királyság visszaállításáról szóló referendum kiírását kezdeményezte. Noha követelését nem teljesítették, mégsem küzdött hiába, hiszen 2002-ben a nemzetgyűlés hívására a királyi család hosszú hányattatás után visszaköltözhetett Albániába.
Leka boldog házasságban élt, de 2004-ben felesége, Susan súlyos betegségben meghalt. I. Leka még megérhette, hogy 2006-ban a parlament döntése alapján a Zogu család visszakapta a tiranai királyi kastélyt is. Hamarosan azonban megbetegedett és a tiranai Teréz Anya kórházban súlyos szív- és tüdőproblémák miatt kezelték, majd 2011-ben meghalt. Egy fiú örököst hagyott hátra, aki nem más, mint II. Leka koronaherceg. A fiatalember kitartóan folytatja apja küzdelmét, szívesen egyesítené Koszovót és Albániát. Kész Koszovó és Albánia királyává válni, de azt hangsúlyozta, hogy a királyi család mindig tiszteletben tartja a nép akaratát. A nemzetközi politikai erőviszonyok azonban nem kedveznek elképzeléseinek. Ráadásul a Balkán napjainkban a bevándorlás útvonalává vált. Ha lehet, még a korábbinál is zavarosabb a helyzet.

A néhai király unokája, II. Leka Zogu koronaherceg 2018-ban feleségül vette Elia Zaharia albán színésznőt. A koronaherceg nem más, mint a magyar Apponyi Geraldine, Albánia magyar származású királynéjának unokája, a gróf nagyapponyi Apponyi-család sarja.

Leka herceg 2006-tól 2009-ig politikai tanácsadóként az albán külügyminisztériumban, 2009–től 2012-ig pedig a belügyminisztériumban, majd 2012–2013 között az elnök mellett dolgozott. A trónját nem kaphatja vissza, de az ország irányításába már beleszólhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz