g

e

Leonardo DiCaprio gyémántgyártó
céget alapít Spanyolországban

 

 

 

Leonardo DiCaprio, hollywoodi színész társtulajdonos a Diamond Foundry nevű gyémánttermelő amerikai cégben. A vállalat Spanyolországban 30.000 négyzetméteres üzemet épít az Extremadurában lévő Trujillo városban. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy Leonardo DiCaprio játszott a „Blood Diamand” (Véres gyémántok) című filmben 2006-ban, amelyben az afrikai gyémántbányászat ellen küzdött, és a rabszolgasorsú emberek érdekében lépett fel. A sztár 2015-ben úgy döntött, hogy befektet a Szilícium-völgyben működő Diamond Foundry vállalkozásba, ami szintetikus drágakövet állít elő. A gyémántöntödét Martin Roscheisen, a Nanosolar Napenergia-társaság alapítója hozta létre 2013-ban. Az El Pais-nak adott interjújában Martin Roscheisen, a Diamond Foundry társalapítója és ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy ezúttal Spanyolországban hoznak létre egy gyémánt öntödét, mivel Extremadurában jelentős mennyiségű napenergia áll rendelkezésre, és szeretnék, ha öntödéik megújuló energiával működnének. Az új gyár a tervek szerint az Arroyo Caballo ipari birtokon épül, ahol a nap 24 órájában plazmareaktorokkal, valamint egy 120 megawattos naperőművel és 60 megawatt teljesítményű tároló infrastruktúrával működik majd.

A cég mottója: „Csak gyémánt. Nincs bányászat”. A tulajdonosok júniusban aláírták a megállapodást, amely 300 új munkahelyet hoznak létre a spanyol Caceres régióba. Guillermo Fernandez Vara, a Junta de Extremadura elnöke azt nyilatkozta, hogy az Extremadura település a legjobb hely a világon a projekt megvalósításához, hiszen sok a napenergia, és a természeti erőforrások, valamint a környezet védelmére is gondot fordítanak. A gyár termékeit ékszer készítéséhez és ipari célokra egyaránt használják majd.
Mindez nagyon ígéretes hangzik, ám az amerikai Szilícium-völgyben működő gyémánttársasággal is adódtak gondok. A kormányhivatal nemrég aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a [Gyémánt Öntöde] egyes, a laboratóriumban létrehozott gyémántokkal készült ékszerek reklámozásakor, azt sugallja, hogy a gyémántok bányászatból származnak. Ezzel megsérti az FTC-törvény 5. szakaszát, ami tiltja a tisztességtelen vagy megtévesztő cselekményt. Várhatóan az ellenőrzésnél feltehetően kiderül a valós helyzet. Di Caprio egyébként büszke arra, hogy befektetett a gyémántiparba, és úgy állítanak elő mesterséges drágaköveket, hogy eközben csökkentik az emberi és a környezeti járulékos károkat, de sajnos nem szüntetik meg azokat.
Nem feledhetjük azonban, hogy Extremadura Spanyolország második legnagyobb borászati területe, ahová nem feltétlenül gyémántöntödére volna szükség. A sztár talán emiatt befektetett egy olyan vállalatba is, mint a Runa, amely bio teákat és természetes energiaitalokat forgalmaz. A magyarázat szerint a teák egy guayusa nevű, Ecuadorból származó növényből készülnek. Körülbelül 3000 őshonos család termeli, és a cég közvetlenül tőlük vásárolja a teát. DiCaprio hangoztatja, hogy ezeknek a közösségeknek a jövőjét próbálja így garantálni. Ezzel a jótékonykodó árukapcsolással lényegében eltereli a figyelmet arról, hogy miért is jó, ha az ősi spanyol borvidéken amerikai tulajdonú gyémántöntöde működik majd?

 

Extremadura térség:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat