Archívum Kapcsolat

 

g

DiCaprio megnyitja üdülőbirodalmát saját szigetén

 

Többször beszámoltunk arról, hogy Leonardo DiCaprio óriási beruházásba kezdett a Belize partjainál lévő Blackadore Caye-szigeten, amit még 2015-ben vásárolt. Eredetileg 2018 végén kellett volna elkészülnie a luxus üdülőparadicsomnak, de még mindig zajlanak a munkálatok. Az Еurоnеwѕ előrejelzése ѕzеrіnt 2020-bаn valószínűleg megnyitja kapuit a pazar üdülőhеlу.

Azért késik az átadás, mert korábban Belize kormánya számos észrevételt tett, és nem hagyta jóvá a terveket addig, amíg a kérései nem teljesültek. A vezetés ragaszkodott többek között ahhoz, hogy meghatározott számú helyi lakost is alkalmazzanak az építkezéseken. A 104 hektáros, egykor lakatlan sziget strandjai, zátonyai erodálódtak, és a partvonalakon az őshonos mangrove erdőt kiirtották. Most azonban ez a hely luxusvilággá változott. Jelenleg 43 hektárnyi területen 68 villa áll a lagúna felett, továbbá 48 magánház épült a szárazföldön, újrahasznosított, nem szennyező anyagokból. A fényűző szolgáltatások középpontja a The Blackadore Village, amelyben három világszínvonalú étterem, egy gyógy- és wellness-központ, valamint a Deepak Chopra Megújulási és Öregedésgátló Központ kapott helyet.

h

Mesterséges zátonyokat is építettek, amelyek megóvják a tengeri életet. A sziget nagyobb részét a vadonélő állatoknak tartják fenn. Mind a humán, mind az élelmiszer-hulladékot a helyszínen kezelik és komposztálják. A sok hasznos intézkedés ellenére sokan mégsem lelkesednek a luxusszigetért, hiszen a helyiek valószínűleg nem tudják igénybe venni majd a szolgáltatásokat, mivel nem képesek megfizetni a drága ellátást.
Belize gyönyörű világa leginkább a Maldív-szigetekhez hasonlatos, nem csoda, ha Leonardo DiCapriónak is megtetszett. Folyamatosan nő a luxusturizmus a térségben, és szaporodnak az elegáns üdülőbirodalmak. A vendégek főként magángépekkel érkeznek, és privát repülők százaival juthatnak el a magánszigetre, amelyek ugyancsak szennyezik a környezetet.

DiCaprio nem csak filmsztár, hanem ismert környezetvédelmi aktivista is, de hasznos intézkedései ellenére sokan ellenzik a változásokat. Úgy tartják, hogy meg kellene védeni az őslakosok földjeit a külföldi vállalati érdekektől, hogy ne használják ki az ott élő embereket és javaikat. A helyiek szerint ideje, hogy hallassák a hangjukat, és megoltalmazzák a bolygót a következő generációk számára.

n