FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


Patagónia új ura

 

 

 

 

 

Joseph Charles Lewis brit iparmágnás blokkolja a helybéliek hozzáférését a gyönyörű Escondido tóhoz Patagóniában, ami állami terület, de a körülötte lévő földeket már a milliárdos birtokolja. Lewis még 1992-ben összeállt George Soros amerikai spekulánssal, és együtt fogadtak az angol font ellen. A manipulációval egymillárd font nyereségre tettek szert. Megroppantották a brit gazdaságot, és millióknak okoztak kárt, vesztességet, miközben a Bank of England tehetetlennek bizonyult velük szemben. Ez a nap a "fekete szerdaként" vonult be a történelembe.

 


Ezután Lewis ravasz tekintetét Argentina felé fordította. Óriás ingatlana a Rio Negro tartományban vita tárgya. Az argentin jog szerint minden víz nyilvános, és szabad a hozzáférés mindenkinek. Lewis tulajdona azonban körülöleli a tavat, és senki nem juthat a közelébe sem. Egyesek úgy vélik, hogy a helyiek számára is használható hegyi ösvényt kell építeni, hogy lejuthassanak a tóhoz. A lakosság tiltakozik, de a helyzet változatlan. A milliárdos ily módon kisajátította az Escondidó tavat, és fizetnie sem kellett érte. Igazi emberbaráti gesztus, hogy megvette a körülötte lévő földeket, és máris kizárólagosan használja a 14 ezer hektáros tavat. Mindez nem jöhetett volna létre a hatóságok nélkül. A hegyektől ölelt tó partján, a milliárdos 3.600 négyzetméteres kastélyában az élet zavartalan. A vendégház és a sportpályák egyaránt a tulajdonos és látogatói kényelmét szolgálják. A táj érintetlensége és ásványi kincsekben bővelkedő területei egyre több karvalybefektetőt vonzanak erre a vidékre. A brit üzletember állítólag 4 dollárért vette a földet hektáronként. Lewis működteti a leghatalmasabb alpakafarmot Patagóniában. A kedvenceiből a villája körül is tart néhányat.


A 69 éves Joseph Lewis brit spekuláns üzleti székhelye jelenleg a Bahamákon található. A 70-es években megalapította a Tavistock üzleti csoportot, amelyben többségi tulajdonos a családja. Változatos a vállalat tevékenysége. A Tavistock Life Sciences például biotechnológiai cégeket működtet többek között San Diegóban, ahol a laboratóriumokban új gyógyszereket tesztelnek.
Az óriás vállalat másik részlege Szibériában olaj- és gázkitermelést végez. Mexikóban az alumíniumiparban érdekelt. Az Egyesült Királyságban, az USA-ban és a Bahamákon főként ingatlanba fektetett pénzt. Európa szívében labdarúgóklubokat működtet. Érdekelt a textil- és ruházati iparban, övé a Puma márka például, de golfpályákat is üzemeltet a világ számos országában. A Tavistock tulajdonosa a Freddo jégkrémláncnak Buenos Airesben, és más nagyobb városokban, sőt Uruguayban is. A vállalaté az Aroma kávélánc, ami a 90-es években jelent meg az országban.
A milliárdos két házasságot kötött. Jelenlegi felesége Jane Lewis. Két gyerekük született. Lányukat, Vivienne Lewis Silvertont tekintik a Tavistock „örökösének”, tagja az igazgatótanácsnak. Fia, Charles Lewis szintén Argentínában él.

Lewis felváltva tölti idejét Londonban, Orlandóban, Patagóniában és a Bahamákon. Lewis tulajdona az Aviva nevű pompás szuperjacht, amit mobil irodaként is használ. Az üzletember, egyébként nagy emberbarátnak tartja magát. Támogatja a betegeket és a rászorulókat, vagyis hatalmas összeget szerez spekulációval, de néhány morzsát átnyújt óriási szeretettel a szegényeknek.

 

 

Mauricio Marci argentin miniszterelnök jó kapcsolatot ápol a Joseph Lewis milliárdossal, hiszen a helyi lapok cikkei szerint előszeretettel használja a milliárdos helikopterét is. Egyes képviselők a parlamentben korrupcióval vádolják az elnököt. Szóvivői viszont azt mondják, hogy ez nem korrupció, hiszen a család barátja. A szívélyesség közöttük immár akkora, hogy Lewis kezel szinte minden villamos energiát, amit Argentínában termelnek, szállítanak és elosztanak. Egyes vélemények szerint hamarosan teljesen átveszi az irányítást az energiaszektor felett.
A brit milliárdos kifogyhatatlan az ötletekből. Azt tervezi, hogy a hegyek közé szállodákat, leszállópályákat, bevásárló- és üdülőközpontokat épít. Egyesek szerint ez csak a gazdagok érdekeit szolgálná. Sajnos már látható, hogy ezekből valóban kiszorítják a helybélieket. A gyönyörű, geostratégiailag is fontos helyeket kizárólag a tőkések szerzik meg. Sok helyi lakos manapság úgy véli, hogy semmi sem állítja meg a gyarmatosító projektet.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz