FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

Orosz úszó atomerőmű a sarkvidéken

 

Oroszország első úszó atomerőműve, a Lomonoszov Akadémikus nemrég elindult hosszú útjára a szentpétervári hajógyárból, ahol építették. A mobil nukleáris létesítményt a Balti-tengeren át Murmanszk bázisra vontatják, ami Oroszország legészakabbra lévő vidéke.


A Lomonoszov Akadémikus tulajdonosa, az államilag ellenőrzött Roszatom atomenergia-cég. A világon elsőként megalkotott úszó erőművet nukleáris üzemanyaggal töltik fel 2019 nyarán, mielőtt Pevek sarkvidéki kikötőben üzembe helyezik. A mobil erőműben végbemenő nukleáris folyamatok megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség összes követelményének. A Lomonoszov Akadémikus súlya 21500 tonna és 69 alkalmazott működteti majd. Két atomreaktoros hajtóműveivel ez az erőmű látja majd el a 100 ezer lakosú várost villamosenergiával. A térség fejlődésének fellendülését remélik a lebegő erőműtől, mivel a helyi talajfeltárási tervek rendkívül igéretesek, de energiaigényesek is egyben.

Az erőmű egyébként átalakítható a tengervíz sótartalmát eltávolító berendezéssé, és általa napi 240 ezer köbméter friss viz is előállítható. Bárhová elszállítható, szerencsésen ellenáll az időjárás viszontagságainak, és a földrengések sem károsíthatják. Az építmény iránt óriási az érdeklődés. Jelenleg tizenöt ország, köztük Kína, Argentína, Indonézia, továbbá Malajzia is szeretné megvásárolni a technológiát. Kína már régóta tervezgeti, hogy a Dél-kínai-tengeren feltétlenül üzembe fog helyezni egy úszó atomerőművet. Azt reméli, hogy ez a beruház a térség stabilitására is hatással lesz. Oroszország várhatóan két úszó erőmű építését kezdi meg jövőre.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz