g

e

Mesterséges szigetek épülnek Dániában


Egy lakó- és egy energetikaisziget építéséről döntöttek nemrég Dániában. A dán parlament elfogadta annak a mesterséges lakószigetnek a terveit, amelyen 35000 ember élhet majd. A Koppenhága partjai mentén létesülő tengeri település 2070-re épülhet fel.  Ez egyúttal a kikötő védelmét is szolgálná az egyre emelkedő tengerszinttel szemben. A Lynetteholm névre keresztelt óriásszigetet körgyűrű, metróvonal és számos alagút köti majd össze a szárazfölddel.
Ott sem megy azonban békésen az efféle döntés elfogadása. A Lynetteholm mesterséges sziget létrehozása ellen a környezetvédelmi csoportok az Európai Bizottsághoz panaszt nyújtottak be - közölte a klimabevaegelsen.dk portál. Állításuk szerint a sziget létrehozása rossz hatással lesz majd a környezetre. Ezt azonban cáfolták a szakemberek. Ám a környezetvédők továbbra is aggódnak az építkezés hatásai miatt. A közel 400 futballpálya nagyságú mesterséges sziget megépítéséhez mintegy 80 millió tonna talajt kellene szállítani a területre. Az egyik környezeti értékelés azt állítja, hogy a nyersanyagok leszállításakor Koppenhágán keresztül napi 350 tehergépjármű halad majd át az építkezés idején. Nyugtalanítja a mindig háborgó környezetvédőket, hogy az építkezés megváltoztatja majd a tengeri üledékek mozgását, valamint rombolja az ökoszisztémát és ronthatja a vízminőségét is.

 

A Lynetteholm tervei tartalmazzák a kerület körüli gátrendszert létrehozását is azzal a céllal, hogy megvédjék a kikötőt a tengerszint emelkedésétől és a viharlökésektől. A 2,6 négyzetkilométer területű projekt az év végén kezdődik el. Az építkezés 50 évig tart, de a tervek szerint, a dán fővárosa melletti sziget alapjait már 2035-ig létre kell hozni. A projektet 2070-ig teljes mértékben be kell fejezni. Az Egyesült Arab Emírségekben jóval kevesebb idő alatt egy egész szigetvilágot építettek fel.


„Lynetteholm igazi koppenhágai negyed lesz, stranddal, zöldterületekkel és nagyszámú állami lakással. Lynetteholm Koppenhága és a közös életmód jövőbiztosítása” - nyilatkozta Frank Jensen, koppenhágai főpolgármester. Az új sziget megszünteti az északi ország lakhatási válságát. Mások szerint azonban ez nem jelent megoldást az egyre növekvő lakáshiányra.

 

Ezen kívül arról is döntött a kormányzat, hogy Dánia megépíti a világ első energiaszigetét is. A 18 futballpálya (120.000 négyzetméter) nagyságú lesz, de remélhetőleg háromszor akkorára is növelhetik a területét, amely 200 óriási tengeri szélerőmű csomópontjaként fog szolgálni. A hárommillió háztartás számára elegendő energiát biztosító óriás sziget építésére irányuló projekt is zöld utat kapott a dán politikusoktól a közelmúltban.

Ezen kívül tervezik egy kisebb energiasziget építését is Bornholm mellett, a Balti-tengeren, Dánia szárazföldjétől keletre. Már aláírták a megállapodásokat arról, hogy onnan áramot juttatnak majd Németországba, Belgiumba és Hollandiába. A szélturbinák pedig felváltják a gáz- és olajkutakat.

A világ első energiaszigetének tervrajza:

 


 

 

 Archívum Kapcsolat