g

eMacronék nehéz éveBrigitte Macron, a francia first lady aggódik férje életéért, hiszen a Le Point magazin szerint Emmanuel Macron a legveszélyeztetettebb elnök Charles de Gaulle óta. Folyamatosan életveszélyes fenyegetéseket kap. Mindez nem ijesztette meg az államfőt, de azért az idei nyaralást rendkívül körültekintően és fokozott biztonsági intézkedések mellett szervezték meg a Macron házaspárnak.

f A Számvevőszék minden éven ellenőrzi az Elysée palotát, ezen belül különösen Macronék kiadásait. A személyes és a hivatali pénzügyi helyzet körül is gondok mutatkoztak. Felülvizsgálták az elnöki házaspár privát utazásainak költségeit, valamint a nem hivatalos vacsorákra és étkezésekre elköltött közpénzt. Azt is rendszeresen ellenőrizik, hová repülnek magán célból a hadsereg ET 60 repülőgépeinek fedélzetén. A feltárt szabálytalanságok miatt jogerős ítélet kötelezte az elnököt és feleségét, hogy visszafizessék azt a pénzt, amit a magánútjaik alatt költöttek el a közpénzből. Ez a 2019-es évben ez körülbelül 8000 euró volt.

Az Elysée-palota 2018-ban alaposan túllépte eredeti költségvetését, és 5 millió eurót kénytelen volt kivonni a tartalékból, elsősorban az elnök feleségének, Brigitte Macronnak a fokozott aktivitása miatt. A first lady ugyanis 2018-ban nagy felújítási munkákba kezdett az a Elysée palotában. A kiadásokat pedig a francia adminisztráció fedezte, noha a korábbi elnök, François Hollande gazdasági és takarékossági okokból saját hivatali időszakában ezt megtiltotta.
Idén végre az Elysée palota kiadásai 3,26% -kal csökkentek a 2018-as időszakhoz képest, elérve a 105,33 millió eurót, amit nagyon jó eredménynek tekint a francia Számvevőszék. Az Elysée-palota igazságosabb, átláthatóbb átszervezésének már mutatkoznak az eredményei. A még meglévő tetemes kiadásokat főként a kabinettagok magas fizetése okozza. A pénzügyi bíróság megjegyezte, hogy a palota újjászervezése a Benalla-ügy után megkezdődött. Valójában a botrányairól elhíresült Alexandre Benallát és barátait, akik korábban a biztonságért feleltek, felváltotta a köztársasági elnökség biztonsági igazgatósága. Bennala volt Macron biztonsági tisztje, aki 2018-ban rendőrnek adta ki magát egy tüntetésen, és egy fiatalt összevert. A szomorú esetet videófelvétel bizonyította.

Most a coronavírus idején Brigitte Macron a rokonai miatt aggódik, mert komoly gazdasági válsággal szembesülnek. Brigitte Macron családja csokoládégyárat üzemeltet, továbbá 8 cukrászüzlettel is rendelkezik. Brigitte valójában Brigitte Marie-Claude Trogneux néven született Amiensben, vagyis rokon, Jean-Alexandre Trogneux a csokoládégyár tulajdonosnak. Az igazgató és gyártulajdonos azt nyilatkozta a France Bleu-nak, hogy a 2019-es esztendőhöz képest 80 százalékkal csökkent az általuk készített kézműves édességek eladása. A koronavírus okozta válság miatt ugyanis az üzletek több hónapig zárva maradtak, ami jelentős veszteséget okozott a csoportnak.


Az elnöki család amiatt is feszült, mert Emmanuel Macron szülei orvosok, továbbá a fivére, Laurent radiológus, míg a nővére, Estelle nefrológus. Brigitte Macron két lánya közül az idősebb, a 43 éves Laurence Auzière kardiológus, és kórházban dolgozik. (Egyidős Brigitte férjével, Emanuelle Macronnal, sőt megosztotta az iskolapadot is a köztársasági elnökkel annak idején.) Brigitte Macron fiatalabb lánya, Tiphaine ugyan ügyvéd, viszont egy sebész a párja. Tehát a családtagok különösen veszélyeztetettek a koronavírus időszakában, hiszen sok beteg emberrel érintkeznek. A first lady fia, Sebastian szerencsére mérnök, és így valamivel kisebb a kockázat a megfertőződésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat