FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

Az albán maffia

 

Letartóztatták az albán szervezett bűnözői hálózat 64 tagját az Europol segítségével 2019 áprilisában.  A műveletet egyidejűleg hajtották végre Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Olaszországban. Az akcióban mintegy 600 bűnüldöző tisztviselő vett részt. Az elfogottakat többek között kábítószer- és emberkereskedelemmel, prostituáltak futtatásával és pénzmosással gyanúsítják.

Az albán szervezett bűnözők rendkívül aktívak a Balkánon, de az USA-ban és az európai országokban is. Részt vesznek a kábítószer-, a fegyver-, az ember- és a szervkereskedelemben. Csak Albániában több mint 15 maffiacsalád ügyködik. A Wikileaks-jelentés szerint az albán maffia monopolizálta az illegális piacot Izraelben és Dél-Amerikában is. A dokumentum erős kapcsolatot jelez egyes politikusok és az albán maffia különböző családjai között. Az Európai és Amerikai Tanulmányi Kutatóintézet (RIEAS) szerint az albán maffiacsoportok hibrid szervezetek, gyakran részt vesznek a bűnügyi és a politikai tevékenységekben.  Az albán bűnözés integrálódott a nemzetközi szervezetekbe, és részese a világméretű hálózatoknak.

Az albán csoportok az Egyesült Királyságban a szervezett bűnözésnek csak 0,8% százalékát teszik ki,  ennek ellenére aránytalanul nagy szerepet játszanak a brit kokainpiacon. Az albán maffia, vagyis a "Mafia Shqiptare" magához ragadta a brit kábítószerpiac irányítását. Az aktív terjesztés miatt Európában az Egyesült Királyságban található jelenleg a legtöbb fiatal kokainfogyasztó.
A hatóságok szerint ezeknek a bandáknak az emberkereskedelemben való részvétele aggasztó, hiszen a többnyire balkáni országokból származó áldozatokat csalárd ígéretekkel csalják az Egyesült Királyságba, ahol azután személyi szabadságuktól megfosztják őket. 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz