g


 

 

 

 

Mallorca, a napfény szigete

 

 

Mallorca Spanyolország legszebb mediterrán szigete, a Baleár-szigetcsoport része. Területe 3,640 négyzetkilométer, amelyet gyönyörű strandok és a Földközi-tenger kék vizei vesznek körül. Mallorca turisták millióit vonzza minden évben, és ez a lenyűgöző sziget rengeteg látnivalót kínál látogatóinak. Mallorca gazdag történelméről, kultúrájáról árulkodnak csodás kastélyai, galériái, múzeumai és katedrálisai, amelyek főként a fővárosban, Palma de Mallorcán találhatóak. A fővárosban  410 ezren laknak, vagyis a sziget lakosságának fele ott él.


Néhány évvel ezelőtt élvezettel jártuk be a gyönyörű városokat és hegyi falvakat. Partszakaszainak összesített hossza 554 km. Ezek egy része lassan mélyülő homokos, míg másutt sziklás meredek területek várják az ideérkezőket. Háromszáz finom homokos strand közül válogathatnak a látogatók. A turisták által megszállt számos fürdőzőhely mellett találtunk érintetlen, kristálytiszta vizűeket is. Édeni élmény volt, amikor az áttetsző vízben a halak a lábunkhoz értek, miközben gyönyörködhettünk látványukban.

Az évi 300 napsütéses napjának köszönhetően gyakran "Isla del Sol"-nak, vagyis a napfény szigetének nevezik Mallorcát. A Baleár-szigetek legnagyobbika tökéletes hely azok számára, akik trópusi paradicsomokról álmodoznak, de nem akarnak a világ másik szegletébe utazni. A Földközi-tenger csodás szigete tökéletesen megfelel ugyanis ezen elképzeléseknek.


 A meredek lejtők alatt meghúzódó kőházakból álló Deià, Mallorca legismertebb települése is idilli, romantikus hely. A teraszosan művelt veteményes kertekkel, szőlővel és gyümölcsösökkel tarkított Deià a világ minden tájáról vendégül látott már írókat, zenészeket és művészeket, köztük Robert Graves angol költőt, aki itt élt és itt is van eltemetve. A különböző művészstúdiók és galériák is sokakat vonzanak, de hangulatos piacok is népszerűek. Jómagam megkedveltem a piacok barátságos légkörét.


Mallorca a Földközi-tenger felejthetetlen gyöngyszeme. Látványa megigézi az ideérkezőket. Égszínkék vizei sokakat úgy megbabonáznak, hogy rendszeresen visszajárnak a szigetre.

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat