g

e

 

Angelina eladja Churchill festményét

 


Angelina Jolie eladja Winston Churchill, hajdani brit miniszterelnök  "A Koutoubia mecset tornya" című alkotását. A festmény első tulajdonosa Franklin D. Roosevelt amerikai elnök volt, aki a Christie's Aukciósház szerint magától Churchilltől kapta ajándékba. Churchill arra kérte Rooseveltet 1943 januárjában a Casablanca-konferencia befejezését követő napon, hogy csatlakozzon hozzá, mert szeretné megmutatni neki Marrákes város szépségeit. A látvány valóban lenyűgözte Rooseveltet, ezért Churchill úgy döntött, hogy kirándulásuk emlékére megfesti a jelenetet, amit végül az amerikai elnöknek ajándékozott.

Angelina Jolie egykori férjével, Brad Pitt-tel még 2011-ben megvásárolta a képet. A pár azonban 2019-ben elvált. Most a színésznő cége, a "Jolie Family Collection" eladja a Christie's művészeti aukciójának részeként Londonban, márciusban. Mintegy 2,1-3,4 millió dollár közötti bevétel várható az értékesítésből. Churchill, aki az Egyesült Királyság miniszterelnöki tisztét töltötte be 1940 és 1945 között, majd 1951-től 1955-ig, kitűnő amatőr művésznek számított. A patinás történelmi név garantálja a jelentős bevételt Angelinának.
Nick Orchard, a Christie's modern brit művészeti részlegének vezetője szerint a festmény egy 12. századi mecsetet ábrázol napnyugtakor Marrákesben, háttérben az Atlasz-heggyel.
Churchillt marokkói festőoktatója, Sir John Lavery ösztönözte az ország látogatására és tájainak megfestésre.  A páratlan fényviszonyok, valamint a varázslatos világ megihlette Churchillt, és mintegy 45 festményt készített az országról."A marrákesi jelenet" című munkája, az egyik legkorábbi marokkói festménye, ami 1935 körül készült. Ezt a művét Churchill Bernard Law Montgomery tábornoknak ajándékozta még az ötvenes években. Azóta a festmény a Montgomery család tulajdona, amit most szintén a Christie's 2021 márciusi, londoni árverésén kínálnak eladásra. Az előzetes becslés szerint a műalkotás 300.000 és 500.000 font közötti értéket képvisel. Churchill hajdani munkáiból tehát profitálnak majd a jelenlegi tulajdonosok.

 

 


"A marrákesi jelenet" című Churchill festmény a Montgomery család tulajdona:

f


 

 

 


 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat