g

e

 

Az űrroham

 


Nagy a tolongás a Mars körül. Az Egyesült Arab Emírségek űrszondája 2021. február 9-én, a kínaiaké 10-én, az amerikai NASA űrügynökségé pedig 18-án állt Mars körüli pályára. Az Egyesült Arab Emírségek sikerét szerte a Közel-Keleten ünnepelték. A libanoni Daily Star "történelmi repülésnek" és "az arab világ diadalának" nevezte az eseményt. Mindhárom űrszonda tavaly júliusban rajtolt el, mivel ekkor került a legközelebb egymáshoz a Mars és a Föld. Ez csak kétévente egyszer fordul elő, ami viszonylag rövid átutazást tesz lehetővé a két bolygó között.
Az arab "Hope Probe" várhatóan két évet tölt majd tudományos adatok gyűjtésével. A misszió további kétéves meghosszabbítást is kaphat, ami azt jelenti, hogy várhatóan 2025-ig az űrben lesz. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya azt tervezi, hogy 2117-ig lakható telepet épít a Marson. A szonda adatokat gyűjt a Mars meteorológiai rétegeiről, mivel a tudósok teljes képet szeretnének kapni a bolygó légköréről. Az űrhajó összefüggéseket keres a marsi időjárás és a vörös bolygó ősi éghajlata között.

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató 2021. február 10-én jelentette, hogy a Tianwen-1 űrhajó sikeresen pályára lépett a Mars körül. Egy rovert is küldenek a Mars felszínére, amelynek a leszállását májusra tervezik. A Tianwen-1 szonda Kína első missziója a Mars bolygóra. Kína több küldetést is tervez, többek között egy emberi holdraszállást is 2036-ig.
Főként az élet jeleinek felkutatására törekszenek, felderítik a talaj alatti víztározókat, és feltérképezik a bolygó változó évszakait. Egy kínai űrszonda 2019 januárjában már sikeresen landolt a Föld holdjának távoli oldalán, köznyelven "sötét oldalnak" hívják, mert azt soha nem láthatjuk.

A NASA amerikai űrügynökség Perseverance roverje 2021. február 18-án érkezett a Marsra, hogy megkezdje kutatói tevékenyégét a bolygón. Ez az egyik legdrágább amerikai Mars-küldetés, melynek költsége 2,7 milliárd dollár.

 


A törökök is mozgolódnak, de ők nem a Marsra, hanem a Holdra készülnek. Évszázadokkal az után, hogy a félhold a törökök világának szimbólumává vált, most úgy tűnik, hogy közelebbi kapcsolatba akarnak kerülni az égitesttel. Recep Tayyip Erdoğan nemrég bemutatta a Török Űrügynökség (TUA) 10 éves űrprogramját. Erdoğan elnök szerint Törökország várhatóan már 2023-ban elküldi első rakétáját a Holdra. További célok közé tartozik egy ottani űrkikötő létrehozása. A terv megvalósítása egybeesik a Török Köztársaság létrehozásának 100. évfordulójával, úgy hogy igyekezniük kell.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat