FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


  

Martin Schulz, a "menő" proletár

 

 

 

Martin Schulz viccesen csak "kis proletárként" emlegeti magát. Valójában gazdag ember. Huszonnégy évig dolgozott az Európai Parlamentben, ahol öt esztendeig, 2012-től 2017-ig az elnöki tisztet is betöltötte. A 62 éves Schulz 2017-ben, nettó 1,41 millió euró (~353 millió Ft) évi bevétellel büszkélkedhetett. Sokan kritizálták, amiért a havi fizetésén felül, a 304 eurós adómentes napidíjat is felvette, mert ragaszkodott az őt kiszolgáló nagy létszámú személyzethez. Az európai parlamenti vezetők jelentései szerint a költségeket az európai adófizetők fizették.

Martin Schulz 1955. december 20-án született Hehlrathban (ma Eschweilerben), a holland és a belga határ közelében. Apja, Albert Schulz rendőr a Saar-vidéken nőtt fel egy szociáldemokrata bányász családban. Anyja, Clara Schulz egyszerű, középosztálybeli famíliából származott, és a helyi CDU alapító tagjaként tartják számon szülővárosában, Würselenben. A Schulz család öt gyermeke közül Martin a legfiatalabbként látta meg a napvilágot.

 

Schulz 1966-tól 1974-ig tanult Würselenben, a Heilig Geist (Szentlélek) katolikus Gimnáziumban. Kétszer kezdte el a 11. osztályt, de nem tudott levizsgázni, végül érettségi nélkül távozott az intézményből. Ennek ellenére magasan képzett embernek tekinti magát. Amikor az Európai Parlament elnöke lett, akkor terjedt el az a mondás, hogy ne szomorodjon el az, aki nem tud leérettségizni, hiszen ettől még lehet az Európai Parlament elnöke.
A sikertelen középiskolai tanulmányok után focistaként akart érvényesülni, de súlyos térdsérülése meggátolta ebben a törekvésében. Rövid ideig munkanélküliként élt, majd 1975-1977 között könyvárusként kezdett dolgozni, ebben az időszakban több kiadó és könyvesbolt foglalkoztatta. A sorozatos kudarcok miatt alkoholistává vált, majd 1980-ban öngyilkosságot kísérelt meg. Miután sikeresen rehabilitálták, 1982-ben elindította saját könyvkereskedési vállalkozását. Martint 1984-ben a Würselen Városi Tanács tagjává, később polgármesterévé választották. Majd 1994-ben, a Németországi Szociáldemokrata Párt tagjaként bekerült az Európai Parlamentbe. Felemelkedését, gyors sikerét Jean-Claud Junkernek köszönhette. Végül 2018-ban német kancellárnak jelöltette magát, ezért lemondott az EP tagságáról és visszatért a politikai életbe.

Felesége, Inge nem háziasszony típus, hanem igazi emancipált nő. A pár 1985 novemberében kötött házasságot. A lengyel származású hölgy hosszú éveken át tájépítészként dolgozott. Kapcsolatukból két gyermek született. Lányuk, Lina Schulz 28 éves, a fiuk, Nico 31 esztendős. Inge és Martin Schulz sok időt töltött egymástól távol. Legtöbbször csak SMS-ben kommunikáltak. Ezért Inge szerint a 32 éves házastársi kapcsolatuk inkább csak 20 esztendősnek tekinthető.

Schulz többször is azt állította, hogy 1980 óta nem ivott egy kortyot sem, ám az európai parlamenti közvetítéseken még 2016-ban is eléggé vöröslött az orra. Lehet, hogy a 36 esztendő alatt az alkohol még nem ürült ki teljesen a szervezetéből?
Martin élete csupa meglepetés. Bár a szocdemek hozták a legutóbbi német választásokon pártjuk eddigi legrosszabb eredményét, mégis az összes fontos miniszteri pozíciót megszerezték. Most azonban Martint utolérte a végzete, mert le kellett mondania a nehezen megszerzett külügyminiszteri posztról, és közben a pártelnöki tisztet is elveszítette. Kétségtelenül jobban járt volna Európa, ha Schulz eredeti álmai teljesülnek, és focistaként hódítja meg a világot. Az eltunyult és elkényelmesedett nyugatiak azonban jelenleg kénytelenek szembenézni az általuk is megteremtett, szervezett káosszal.
Schulz nemrég azt nyilatkozta, hogy regényt szeretne írni Károly császárról, aki korának legerősebb embereként, 1555-ben lemondott a koronáról, mert nem akarta többé a hatalmat, hiszen az óriási tehernek bizonyult számára. Reméljük, hogy Matin Schulznak most végre lesz ideje megírni ezt a remek történetet, és a továbbaikban főként szerzőként üdvölhetjük.

Martin Schulz kortyolgat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz